Legea Mirosurilor

Legea Mirosurilor

Dreptul la un mediu sănătos este un drept constituțional, reglementat prin articolul 35 din Constituția României, un drept fundamental pe care statul are obligația să-l respecte. Un mediu sănătos este acela în care oamenii pot respira un aer curat, fără a le fi creat un disconfort olfactiv permanent și fără a le fi afectată sănătatea.

În ultima perioadă, din cauza frecventelor cazuri de poluare olfactivă, zeci de mii de cetățeni de pe întreg teritoriul țării ajung să se confrunte zilnic cu mirosuri insuportabile, acestea devenind sursa unor grave probleme de sănătate. 

Stau din 2009 în Chiajna, județul Ilfov, și din 2015 am început să resimt și eu, la fel ca mulți alți cetățeni efectele traiului în apropierea unui depozit de deșeuri.

Cetățenii au depus mii de sesizări, statul i-a ignorat sau le-a răspuns laconic. E mult hidrogen sulfurat în atmosferă, dar nu știm de unde provine, au spus instituțiile statului, cele care trebuie să vegheze la sănătatea noastră. Mi-am dat atunci seama că avem un vid legislativ care face posibile asemenea situații. Dat fiind numărul ridicat de plângeri din Nord-Vestul capitalei, am considerat că o astfel de inițiativă poate facilita modul în care autoritățile pot remedia viitoarele situații de acest tip. 

Ideea Legii Mirosurilor a pornit de la un caz particular, însă am constatat rapid că e vorba de o problemă generalizată.

Deficiențele legislative existente în reglementarea disconfortului olfactiv au condus la creșterea zonelor poluate și a numărului de cetățeni afectați, iar cel mai relevant exemplu este tocmai cel al capitalei și a zonelor din proximitatea acesteia, unde numărul cartierelor și al cetățenilor afectați de problema disconfortului olfactiv este din ce în ce mai mare.

De altfel, din pricina acestui vid legislativ existent în domeniul măsurării mirosurilor s-a ajuns în situația în care nu se vorbește doar de un disconfort olfactiv, ci și de o problemă extrem de gravă în care mirosurile puternice afectează sănătatea populației, iar cetățenii ajung în situația în care nu pot deschide ferestrele, nu pot ieși în parcuri, nu se pot beneficia de dreptul fundamental la aer curat. Cu toate acestea, la analizarea compoziției chimice a aerului, Garda de Mediu constată uneori încadrarea acesteia în parametri impuși de legislația în domeniul calității aerului. 

Astfel, împreună cu colegii din grupul de lucru pe probleme de mediu al USR (Clusterul de Mediu USR), am reușit să transformăm inițiativa Legii Mirosurilor în realitate. Inițiată împreună cu senatorul USR Allen Coliban și USR Timiș, legea își propune să ofere autorităților pârghiile legislative necesare unui mai bun control al surselor de poluare olfactivă. Această lege va da un instrument puternic Gărzii de Mediu pentru a putea rezolva situații în care analizele chimice arată că poluarea este prevăzută în limitele date de Legea Calității Aerului.

Practic ce propune această lege:

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevederea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.
  • Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

Mai multe informații despre traseul legislativ al legii, aici: https://senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=21103

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *