”Dizidenții” din PSD

”Dizidenții” din PSD

Robert Negoiță, primar al Sectorului 3, este perceput ca un opozant al lui Liviu Dragnea. ”S-a greșit” – asta spunea despre acțiunile PSD sub conducerea întâiului deținut al țării. În cele ce urmează veți vedea cum pesediștii, la orice nivel activează și indiferent de cine le e șeful, premeditează, escamotează, mint. ”S-a greșit”, asta vor spune cei din eșalonul următor, când actualii potentați vor deconta legal sau electoral.

Azil?

SC Administrare Active Sector 3 SRL, o societate cu asociat majoritar Primăria Sectorului 3, condusă de un anume Corbuleanu Florentin, intră printr-un contract de vânzare-cumpărare în posesia unui teren aflat la adresa Splaiul Unirii nr. 15, în orașul Popești-Leordeni. În decembrie 2018, primăria locală îi eliberează un Certificat de Urbanism pentru ”azil bătrâni”.

Hală de sortare?

Ulterior, SC Administrare Active Sector 3 SRL își urmează scopul ei nici până azi recunoscut public: trimite o solicitare Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov pentru obținerea acordului de mediu referitor la proiectul ”Construire hală sortare și reciclare deșeuri, anexe tehnice, cabină poartă și lucrări anexe, utilități”. În această logică, azilul de bătrâni, pentru care avea Certificat de Urbanism emis, ar urma să se învecineze cu această hală, ceea ce este ilegal. Următorul pas este publicarea în presă, într-un colț de pagină, a unui anunț despre depunerea cererii pentru obținerea autorizației de mediu pentru activitățile altei firme – Societatea Investiții Spații Verzi S3 S.R.L – de colectare a deșeurilor nepericuloase, tratare și eliminare a deșeurilor nepericuloase, recuperare a materialelor reciclabile sortate, comerț cu ridicata al deșeurilor și resturilor, la aceeași adresă. Nimic pe site-ul primăriei.

Cetățenii prind de veste

“Suntem un grup de rezidenți din complexul Trend Residence și suntem contrariați de manevrele pe care le face Primarul Robert Negoiță împreună cu grupurile de interese. Aceștia își doresc construirea unei stații de sortare la adresa str. Splaiul Unirii nr. 15 în imediata vecinătate a două zone rezidențiale și anume Trend Residence și Confort City.”

Sesizarea unei asociații de proprietari din zonă la Garda Națională de Mediu declanșează o investigație la fața locului, în martie 2019, iar răspunsul este elocvent pentru lipsa de transparență sub care își desfășoară activitatea sus-numita societate: ”Din declarațiile reprezentantului societății prezent la control, rezultă că nu cunoaște funcțiunea terenului deținut”.

Un alt Certificat de Urbanism pentru aceeași locație

Se pare că această lipsă de transparență este una cronică la PSD, deja cu o lună în urmă se obținuse un alt Certificat de Urbanism pentru aceeași locație, de data aceasta pentru ”construire hală sortare și reciclare deșeuri” plus anexe!

Arhivă?!

Pe Facebook, primarul Negoiță minte ”cu subiect și predicat”. Abordat de cetățeni și pus în fața unor dovezi clare, Robert Negoiță spune că în locația respectivă se va muta arhiva primăriei și că niciodată nu s-a pus problema unei stații de sortare a deșeurilor.

Avocatul diavolului

În fața cuvântului greu al unui edil de asemenea anvergură, poate că unii ar simți nevoia de a-l suspecta pe primarul sectorului 3 de bună credință. Dacă Robert Negoiță nu cunoaște toate aceste manevre, iar directorul Corbuleanu Florentin, o persoană  a cărei declarație de avere i-ar face invidioși pe mulți parlamentari cu ștate vechi, orchestrează ”grupul de interese” pe la spatele său?

În acest caz, am fi contraziși de o Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 3 din februarie 2019, în care se regăsește anexa cu obiectivul “Amenajare complex industrial hală și platforme” care prevede “hală reciclare (structură rezistentă și prefabricate, pardoseli, închirieri și instalații interioare)”.

Ce părere aveți, stimați contribuabili și alegători, primarul Robert Negoiță cunoaște sau nu ce se întâmplă în ograda sa?!

Interesul public

Ca deputat trimis în Parlamentul României de cetățenii județului Ilfov pentru a le apăra interesele, dar și ca membru în Comisia de Mediu, am folosit toate prerogativele funcției pentru a desluși ițele acestei afaceri și a împiedica un eventual abuz. În virtutea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am solicitat de la Primăria Popești-Leordeni cele două Certificate de Urbanism emise pentru aceeași locație și am interpelat Ministerul Mediului pentru lămurirea situației și pentru identificarea căilor de urmat în continuare.

Concluzie provizorie

Pe lângă impactul asupra mediului, facilitățile de gestionare a deșeurilor în preajma locuințelor oamenilor sunt un risc de sănătate publică. Așa cum s-a dovedit în numeroase cazuri, deșeurile produc un disconfort olfactiv major pentru oameni, iar gestionarea lor defectuoasă, devenită din păcate o regulă în România, poate duce la eliberarea de gaze în atmosferă, dar și de levigat în sol și în ape. De asemenea, pericolul de incendii sau contaminare este foarte mare, poluarea atmosferică rezultată în cazul unui incendiu fiind semnificativă. Am participat la realizarea raportului privind situația deșeurilor din România, elaborat de Comisia pentru Mediu din Senat, și am mers pe teren timp de 6 luni pentru a studia cazurile din țara noastră. Am toate motivele să mă îngrijorez de construirea unei hale de sortare în lipsa unui sistem coerent de colectare separată și reciclată a deșeurilor.

Deocamdată, la locația respectivă nu există panoul prevăzut de lege pentru identificarea investiției, iar cetățenii au remarcat lucrările la drumul de acces, deși Garda Națională de Mediu a interzis ”edificarea de construcții noi de extindere sau reamenajare a construcțiilor existente […] fără a deține acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului”.

Voi decide cum trebuie acționat în continuare și în funcție de răspunsul ANPM în legătură cu procesul de autorizare solicitat de SC Administrare Active Sector 3 SRL.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *