Evenimentul „European Ideas Lab” – Schimbare socială prin inovație

Evenimentul „European Ideas Lab” – Schimbare socială prin inovație

Săptămâna trecută (1-3 martie 2018) am participat la European Ideas Lab – un eveniment organizat la Bruxelles de Partidul Verzilor Europeni și de grupul Greens EFA din Parlamentul European.

Timp de trei zile am interacționat cu politicieni, ecologiști și reprezentanți ai mediului economic din întreaga Europă pentru a împărtăși idei și experiențe prin care putem aduce o schimbare pozitivă în societate. Conferințele și workshopurile s-au concentrat pe cinci teme principale: democrație, societate inclusivă, mediu, societatea digitală, economie și globalizare.

Una dintre cele mai interesante conferințe mi s-a părut cea susținută de Bertrand Piccard, inițiatorul proiectului Solar Impulse, primul zbor în jurul lumii alimentat în întregime prin energie solară și al proiectului ‘#1000solutions’, 1000 de soluții prin care putem proteja mediul într-un mod profitabil.

Fără zgomot, fără poluare, fără combustibil. La un moment dat m-am gandit: „este science-fiction, trăiesc în viitor”. Apoi am realizat: „nu, e greșit, trăiesc în prezent. Restul lumii trăiește în trecut.” – Bertrand Piccard

El consideră că politicienilor le lipsește curajul de a schimba, ceea ce blochează tranziția către o lume mai eficientă și sustenabilă. Politica ar trebui să fie mai orientată spre soluții iar guvernele ar trebui să încurajeze schimbarea mentalităților astfel încât inițiativele ecologiste să nu rămână doar în laboratoarele universităților și startup-urilor ci să fie adoptate în practică. Piccard speră că prin proiectul ‘#1000solutions’ va fi stimulat un răspuns mai activ din partea autorităților astfel încât soluțiile de eficientizare energetică să aibă un impact pozitiv la nivel de societate în ansamblu.

O altă temă extrem de interesantă a fost cea a energiei nucleare. Conferința Phasing Out Nuclear Power in Europe susținută de Rebecca Harms, europarlamentar german din partea Grupul Verzilor a dezvoltat subiectul controversat al centralelor nucleare în Europa. În prezent o treime din energia din UE este produsă de centrale nucleare.

Există numeroase argumente împotriva centralelor nucleare: sunt extraordinar de scumpe, majoritatea centralelor noi depășind și de trei ori costurile estimate inițial; centralele vechi prezintă riscuri de securitate, majoritatea dintre ele având nevoie de investiții masive în modernizare; costurile pentru închiderea unei centrale nucleare la finalul perioadei de utilizare sunt de asmenea foarte mari; nu există o metodă 100% sigură de eliminare a reziduurilor nucleare.

Tendința generală în Europa este de a reduce producția de energie nucleară și înlocuirea ei cu energie verde.  În acest moment în Europa se construiesc doar 2 centrale nucleare și mai sunt 2 planificate pentru a fi construite. Austria, Olanda și Spania s-au angajat să nu mai construiască nicio centrală nucleară iar Germania și-a fixat ca obiectiv să renunțe la ele până în 2022.

Lucrurile se schimbă în Europa, tehnologia există. Este nevoie doar de voință și curaj pentru a schimba metodele vechi și nefiabile cu soluții noi și eficiente. Uitându-mă în jur, la politicienii europeni din noua generație, îndrăznesc să cred că va exista și susținerea politică. Sunt lucruri pe care le putem învăța de la statele aflate înaintea noastră din punct de vedere al inovației și le putem aplica de azi. România are și ea potențialul inovativ de a reprezenta într-o zi un exemplu în Europa, însă un lucru e cert: este nevoie de o colaborare inteligentă între mediul economic, cel științific și factorul politic. Rămâne doar să găsim formula câștigătoare.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *