Legea privind taxarea operatorilor economici utilizatori de instalații de incinerare

Legea privind taxarea operatorilor economici utilizatori de instalații de incinerare

Incinerarea este o metodă periculoasă și cu un efect extrem de negativ asupra mediului în general și a cadrului de viață cotidian în special, întrucât produce noxe care afectează calitatea aerului, precum și dioxină și furani care prezintă riscuri pentru sănătatea umană. În plus, incinerarea produce la rândul său deșeuri. Prin urmare, activitatea de incinerare are un impact major asupra mediului, iar operatorii economici din domeniu trebuie să contribuie la compensarea efectelor, conform responsabilității asumate de România.

De aceea, împreună cu senatorul Allen Coliban, am inițiat un proiect legislativ pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul de mediu, ce introduce obligativitatea pentru operatorii economici utilizatori de instalații de incinerare și coincinerare a deșeurilor de a plăti o taxă care să intre în bugetul Fondului pentru Mediu. În consecință, operatorii de incineratoare ar avea aceeași obligație ca alți operatori din domenii cu impact asupra mediului. Prevederea propusă are rolul de a-i determina pe operatori să adopte măsuri și să dezvolte practici menite să diminueze riscurile de producere a unor daune asupra mediului, astfel încât să se reducă expunerea la riscurile financiare asociate.

Această taxă există și la nivelul altor state europene. Parlamentul României a adoptat recent Comm 43 venită din partea Comisiei Europene, prin care se recomandă această formă de taxare iar evoluția ulterioară a cuantumului  taxei la incinerare ar trebui să fie în directă corelație cu taxa la depozitare.

Au existat recent mai multe propuneri de „rezolvare” a problemei deșeurilor prin construirea de incineratoare. Planul Național de Gestionare a Deșeurilor adoptat la sfârșitul anului 2018 prevede construirea unui incinerator de mare capacitate, ceea ce arată direcția pe care au adoptat-o autorității în ciuda avertismentelor din partea specialiștilor. USR a subliniat în numeroase rânduri că incinerarea nu este reciclare, dimpotrivă, reduce cantitatea de deșeuri reciclate, făcând și mai greu de atins obictivele de reciclare aumate de România până în 2020.

Incineratoarele au efecte negative pe toate planurile:

  • sunt soluții scumpe;
  • creează obligația de a furniza deșeuri timp de 30 de ani la foc continuu, existând astfel pericolul de a fi obligați să ne transformăm în importatori de deșeuri;
  • sunt o sursă de poluare a aerului cu dioxine, furani și microparticule;
  • ard materie primă potențială pentru industrie, sabotând economia circulară;
  • România produce prin alte metode mai multă energie electrică decât are nevoie și, în consecință, nu avem nevoie de incineratoare ca soluție pentru producerea de energie;
  • pot constituii o piedică în atingerea țintelor de reciclare asumate în fața UE;
  • sunt generatoare de potențiale situații de infringement.

Perspectiva construcției de incineratoare ne obligă să luăm măsuri de minimizare a efectelor asupra mediului prin compensarea impactului. O taxă a activității de incinerare ar responsabiliza industria și ar contribui la bugetul destinat proiectelor de mediu.

Această taxă este în concordanță cu Directiva 2004/35/CE privind răspunderea pentru mediul înconjurător în legătură cu prevenirea și repararea daunelor aduse mediului, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”. În acest sens, operatorul a cărui activitate a cauzat o daună asupra mediului sau o amenințare iminentă de producere a unei asemenea daune trebuie să răspundă financiar. Această prevedere are rolul de a-i determina pe operatori să adopte măsuri și să dezvolte practici menite să diminueze riscurile de producere a unor daune asupra mediului, astfel încât să se reducă expunerea la riscurile financiare asociate.

Urmăriți procesul legislativ pentru această inițiativă aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *