Redaţi oamenilor un aer curat!

Declarație politică ce susține adoptarea Legii Mirosurilor, o lege absolut necesară pentru reglementarea poluării olfactive în România. Am adus în atenția publică problema locuitorilor din zona de NV a Bucureștiului, și nu numai, privind expunerea acestora la poluare cu hidrogen sulfurat, o substanță extrem de toxică provenită de la groapa de gunoi din Rudeni. Situația nu este singulară, necesitând o legiferare urgentă pentru creșterea calității aerului din zonele grav poluate olfactiv.

Textul declarației: 

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Stimaţi colegi,

Numele declaraţiei mele politice este „Redaţi oamenilor un aer curat!”.

Problema poluării aerului a fost semnalată în mod repetat de locuitorii din zona de nord-vest a Bucureştiului, adiacentă gropii de gunoi din Rudeni. Fiind şi o zonă cu dezvoltare imobiliară explozivă, tot mai mulţi cetăţeni se confruntă cu această scădere a calităţii aerului, devenită cronică.

Urmare a interpelării mele cu privire la efectele expunerii populaţiei la hidrogen sulfurat în aerul ambiant, adresată Ministerului Sănătăţii, am primit un răspuns în care se precizează, între altele, că „hidrogenul sulfurat este un asfixiant, având efect de blocare a centrului respirator”, iar „expunerea repetată la valori ridicate duce la scăderea calităţii vieţii”.

Având la bază măsurători realizate de Agenţiile de Protecţie a Mediului din Bucureşti şi Prahova în trei puncte din localitatea Chiajna, se constată depăşiri ale valorii maxime admise de hidrogen sulfurat – în 3%, 14% şi, respectiv, 12% din cazuri.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Aici intervine de fapt discrepanţa între ceea ce reclamă cu disperare oamenii pe teren şi felul în care se percepe situaţia din birourile Ministerului Sănătăţii. Concentraţia maximă admisă de hidrogen sulfurat este prevăzută într-un STAS din 1987, deci de acum 30 de ani, şi este de 15 micrograme/m3 aer, pe o perioadă medie de 30 de minute. Am consultat şi studii mai recente şi vă citez acum dintr-un document oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din anul 2000: „Pentru a evita reclamaţiile referitoare la mirosuri supărătoare în rândul populaţiei expuse, concentraţiile de hidrogen sulfurat nu ar trebui să depăşească 7 micrograme/m3 aer, pe o perioadă medie de 30 de minute”.

Aşadar, stimaţi colegi, valoarea maximă recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de două ori mai mică decât cea prevăzută în standardul nostru din 1987. Dacă raportăm măsurătorile luate ca reper în cele trei puncte din Chiajna, la valoarea recomandată de OMS, rezultă depăşiri de la 13% din cazuri, la unele dramatice, la 32% şi 38% din cazuri.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Ne aflăm într-un moment în care ignorarea calităţii aerului ne-ar transforma în complici. Este absolut necesară o reglementare prin lege a acestei probleme. De aceea, trebuie adoptată cât mai repede Legea mirosurilor, deoarece, chiar în această clipă, în multe zone din ţară, locuitori de toate vârstele respiră un aer viciat.

Vă mulţumesc.

Deputat al USR de Ilfov, Cornel Zainea.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *