Vizită la groapa de deșeuri din Măldărești

Vizită la groapa de deșeuri din Măldărești

Joi, 14 decembrie, am vizitat împreună cu senatorul Allen Coliban și Comisia de Mediu a Parlamentului groapa de gunoi de la Măldărești, singurul depozit de deșeuri din județul Vâlcea, administrat de Sacomet SA.  Pe lângă dezastrul ecologic ce pare a nu avea niciun deznodământ în ciuda intervențiilor “la nivel înalt”, inclusiv vizita ministrului mediului din această vară, situația de ansamblu are un iz penal, incluzând percheziții DGA la firma care administrează groapa, evaziune fiscală, sechestrări și multe altele.

Primarul din Măldărești a fost destul de reticent în a ne primi la sediul primăriei, sediu care se pare că nici nu există, oficialii activând in clădirea unei școli. Asta și faptul că sosisem la sfârșitul programului de lucru părea a le deranja vizibil liniștea, însă la insistențele noastre au acceptat să stea totuși „peste program” ca să discutăm. Impresia de situație suspectă s-a accentuat când am început să aflăm dedesubturile afacerii.

În vară, groapa de gunoi ilegală a ars mai mult de 11 zile, ocazie cu care a fost deschis dosar penal pentru distrugere. Acesta a fost cel mai rău, dar incendiile sunt periodice, iar situația a devenit cu adevărat disperată pentru localnici. Depozitul e la numai 500 de metri de locuințele oamenilor, dar când sunt incendii fumul se întinde pe zeci de km, făcând aerul greu de respirat și cauzând grave probleme de sănătate locuitorilor din 8 localități.

La groapa improvizată sunt aduse deșeuri de tot felul, inclusiv deșeuri industriale și medicale, existând chiar suspiciuni în legătură cu materiale radioactive, iar aria acoperită tot crește, deși de la jumătatea anului groapa a fost declarată neconformă și închisă. Levigatul continuă să se scurgă în afluenții Oltului și să polueze fântânile, dar situația nu e considerată îngrijorătoare căci “li s-a spus oamenilor că apa nu e potabilă”, deci totul e cum nu se poate mai bine.

În mod misterios, autoritățile au continuat ani de zile să ofere autorizație de funcționare deși groapa e practic neconformă la standarde UE încă din 2007. Și mai grav e că nu există încă niciun plan de a construi un depozit conform, banii din fondul de închidere s-au evaporat nu se știe unde, iar primăria și administratorul gropii se contrazic în versiuni fantasmagorice despre cine este vinovat, alimentând un conflict ce durează de ani de zile. În tot acest timp la groapa din Măldărești se depozitează în continuare deșeuri nu doar din Vâlcea, dar și din toate județele din împrejurimi.

Vom investiga mai departe în Comisie situația și vom cere explicații instituțiilor implicate, pe cale oficială, pentru putea identifica soluții care să ajute cetățenii din Vâlcea să poată respira un aer curat.

Link album foto

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *