Vizită Pata Rât, Târgu Lăpuș, Mestecăniș

În perioada 18-19 octombrie am realizat împreună cu Comisia pentru Mediu a Senatului o vizită de lucru la Pata Rât (Cluj), Târgu Lăpuș (Maramureș), Tărpiu (Bistrița-Năsăud) și Mestecăniș (Suceava). Vizita a inclus întâlniri cu autoritățile locale și deplasări la fața locului, la gropile de gunoi și punctele de prelucrare a deșeurilor.

La Cluj discuțiile s-au axat pe situația depozitului de la Pata Rât, o bombă ecologica și o problemă umanitara, în egală măsură. Scurgerile de levigat (lichid biologic toxic provenit de la gunoaie) au atins cote alarmante, amenințând sănătatea locuitorilor din Cluj, însă autoritățile refuză să declare stare de urgență.

Vizita a continuat la Târgu Lăpuș, un exemplu pozitiv, care demonstrează că “se poate”. În această localitate rata de colectare selectivă a deșeurilor este de 60 %, datorită unui program implementat cu finanțare europeană și cofinanțare de la buget.

La Suceava am avut o întâlnire cu autoritățile locale: reprezentanți ai primăriilor locale, ai Consiliului Județean, DSP, Garda de Mediu, APM și experți implicați în proiectele noilor depozite (Mestecăniș și Moara). Discuțiile au vizat problemele depozitelor neconforme, depozitelor temporare și transferul deșeurilor la noile depozite Moara și Mestecăniș.

A urmat vizita în teren la depozitul de pe vârful Mestecăniș, unde ne-a fost prezentată tehnologia de tratare a deșeurilor și ne-au fost date asigurări că vor fi respectate toate normele privind minimizarea impactului asupra mediului.

Problemele identificate în urma acestei vizite vor fi discutate în continuare în Comisia de Mediu.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *