Lege privind spațiile destinate colectării separate a deșeurilor

Lege privind spațiile destinate colectării separate a deșeurilor

România are obligația de a recicla 50% din deșeurile municipale până în 2020, o țintă imposibil de atins în condițiile în care, în prezent, procentul real de reciclare se situează undeva la 5-6%. Deși mai avem doi ani până la termenul agreat cu Uniunea Europeană, România nu face pași destul de rapizi pentru creșterea gradului de reciclare.

Gradul scăzut de reciclare este urmarea lipsei unui sistem eficient de colectare selectivă a deșeurilor și revalorizarea acestora. Primul pas în implementarea unui astfel de sistem este crearea infrastructurii pentru cetățeni. Deși legislația permite în prezent colectarea selectivă pe patru fracții, în realitate gunoiul se colectează împreună și ajunge la gropile de gunoi în loc să fie tratat, reciclat și reutilizat. Aceasta în parte și din cauză că în ansamblurile rezidențiale de tip blocuri de locuințe nu există spații destinate colectării, depozitării și evacuării separate pe fracții a deșeurilor menajere, esențiale pentru ca locuitorii să aibă posibilitatea de a colecta selectiv.

De aceea, împreună cu senatorul Allen Coliban, am inițiat un proiect de modificare a legii nr. 114/1996 privind locuințele, astfel încât să fie încurajată crearea unor spații prin care să se asigure preluarea selectivă a deșeurilor și transportul lor către stații de sortare și tratare, de unde ar pleca spre groapa de gunoi numai acele deșeuri care nu mai pot fi revalorificate. Propunerea legislativă creează mijloacele necesare și generează cutume de utilizare care, la rândul lor, duc pe termen lung la un comportament ecologic adecvat al cetățenilor cu privire la această problematică.

La scară mică, în municipalitățile unde administrațiile publice locale au implementat sisteme de colectare selectivă care presupun, în primul rând, infrastructură de colectare la nivelul fiecărui bloc, s-a înregistrat reducerea cantității de deșeuri depuse la groapa de gunoi cu aproximativ 30% într-un singur an.

Implementarea pe scară largă, prin legiferarea acestor sisteme, reprezintă un demers inovator pentru domeniul construcțiilor din România, și are darul de a regla cât mai urgent o serie de aspecte de care depind obiectivele de reciclare asumate de țara noastră astfel încât să ne apropiem de ținta asumată la nivelul Uniunii Europene.

Urmăriți procesul legislativ al acestei inițiative și aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *