„Justiţia Verde”, posibilă soluţie a unor probleme vechi de 25 de ani

„Justiţia Verde”, posibilă soluţie a unor probleme vechi de 25 de ani

Declarația prezentată în ședinţa Camerei Deputaţilor din 27 iunie 2017 susține inițiativa USR privind îmbunătățirea modului în care sectorul juridic poate susține protecția mediului.  Pentru a sancţiona în mod real infracţiunile privind mediul este important să avem nu doar specialişti în domeniu, ci şi magistraţi specializaţi, ofiţeri de poliţie judiciară care să înţeleagă impactul şi gravitatea unor astfel de acţiuni împotriva mediului, pentru a sancţiona corect aceste derapaje.

Textul declarației:

Supun astăzi atenţiei dumneavoastră o situaţie extrem de delicată şi o problemă îngrijorătoare pentru noi toţi, mai exact incapacitatea instituţională de care dă dovadă statul român în protejarea mediului înconjurător.
Am încercat în nenumărate rânduri să atrag atenţia asupra deficienţelor existente la nivel instituţional şi juridic în sancţionarea reală pentru poluarea mediului, de aceea vă solicit sprijinirea unei iniţiative şi a unui concept inovativ, cel de „Justiţie Verde”.

Din păcate, statul român nu reuşeşte să fie ferm şi să-i sancţioneze prompt pe cei care afectează mediul, fie că vorbim de defrişările masive ilegale, de gestionarea defectuoasă a deşeurilor care produc penalităţi de sute de mii de euro, de poluarea masivă a aerului din cauza unor depozite neconforme sau de poluarea repetată a apei cu steril ori cu alte substanţe toxice. Toate aceste probleme persistă de peste 25 de ani, şi chiar dacă în ultimii ani au existat demersuri pentru îmbunătăţirea acestei situaţii, acestea au venit de foarte multe ori din partea cetăţenilor sau a societăţii civile.
Conform celui mai recent raport al Greenpeace România, aferent anului 2016, la nivel naţional, suprafaţa acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XXI-lea, ajungând astăzi la 28,95%, sub media U.E. de 32,4%.

Încă de la apariţia iniţiativei „Justiţie Verde”, USR a susţinut puternic acest proiect, cu atât mai mult cu cât este o iniţiativă inovativă ce presupune ca România să aibă magistraţi specializaţi în protecţia mediului, care împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară şi experţi în domeniu să aibă capacitatea de a identifica instrumentele juridice cele mai eficace pentru protejarea mediului înconjurător mult mai bine decât o facem în acest moment.
De fapt, din acest punct de vedere, aşa cum am mai afirmat şi cu alte prilejuri, orice tentativă de protejare a mediului se loveşte în prezent de un proces birocratic anevoios care, în final, în loc să protejeze mediul înconjurător, ajunge să protejeze infractorii.

Iniţiat şi asumat încă de anul trecut de procurorul-şef al României, domnul Augustin Lazăr, Proiectul „Justiţia Verde” reprezintă primul demers de susţinere a mediului provenit din sectorul juridic, iar USR şi-a declarat susţinerea faţă de acest proiect din primul moment.

În calitate de deputat USR, în cadrul Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic, am susţinut întotdeauna iniţiativele menite să protejeze mediul înconjurător, folosindu-mă de toate mijloacele pe care le deţin pentru a atrage atenţia şi pentru a cere autorităţilor publice să se aplice corect şi coerent contravenţiile aferente pentru infracţiunile împotriva mediului înconjurător. Consider că pentru a sancţiona în mod real aceste infracţiuni este important să avem nu doar specialişti în domeniu, ci şi magistraţi specializaţi, ofiţeri de poliţie judiciară care să înţeleagă impactul şi gravitatea unor astfel de acţiuni împotriva mediului, pentru a sancţiona corect aceste derapaje.

Vă solicit să sprijiniţi, alături de USR şi de cei care luptă pentru protejarea mediului în România, Proiectul „Justiţia Verde”, acesta reprezentând posibila soluţie a unor probleme nerezolvate timp de peste 25 de ani.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *