Deputații au votat pentru legea anti-bullying

Deputații au votat pentru legea anti-bullying

Pe 31 octombrie, deputații au votat pentru interzicerea violenței psihologice (bullying) în școli. În plus, legea definește în sfârșit și în România cyber-bullying-ul – hărțuirea în mediul online.

Știm cu toții că educația din România nu este tocmai ce ne-am dori pentru copiii noștri. România a rămas în urmă în ce privește manualele, programa școlară, chiar condițiile din școli. De cele mai multe ori legislația noastră nu ține pasul cu timpurile, dar mă bucur că sunt și domenii în care începem să ne adaptăm.

Școala românească se confruntă cu multe lipsuri, așa încât agresiunea psihologică în mediul școlar ar putea părea mai degrabă o problemă secundară: cui îi pasă că un copil este jignit de colegi, când poate el nici nu are manuale din care să învețe sau haine de mers la școală. Când poate el asistă deja la agresiunea adulților acasă sau pe internet. Ei bine, totul are o legătură. Conform unui studiu OMS, școlile din Romania se situează pe locul doi într-un clasament care cuprinde 37 de țări în ce privește violența. Peste 70% dintre elevii români au recunoscut că le este teamă de agresivitatea colegilor. România este și ţara cu cei mai mulţi elevi din Uniunea Europeană care abandonează şcoala. Doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală. Ce mi se pare cel mai îngrijorător, însă, este că în România mai mult de 8 din 100 de liceeni au intenții suicidale.

Mai mult, asistăm și la noi în țară la o propagare a cyberbullying-ului – hărțuirea în mediul online. În România, patru din cinci adolescenți spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online iar unul din cinci hărțuiește pe internet de teamă să nu devină victimă. Doar o treime dintre adolescenți raportează atunci când se simte hărțuit.

În aceste condiții devine absolut necesar ca legislația să îi protejeze pe copii de riscurile la care sunt supuși la școală sau în spațiul virtual. Este timpul să remediem aceste statistici îngrijorătoare.

Hărțuirea din școli și de pe internet conduce la elevi timorați, depresivi, nepregătiți pentru viață. Frica din școli conduce la frică în societate. Sunt părinte, și mi-aș dori ca fiul meu să crească într-un mediu în care să fie protejat. Acest lucru nu este întotdeauna posibil dar noi, adulții, avem datoria să facem tot ce putem pentru securitatea copiilor noștri.

Din păcate, există legislație specifică pentru incriminarea cyberbulling-ului într-o singură țară din lume, în Spania. Având în vedere accesul facil pe care copiii noștri îl au la internet și pericolul la care aceștia sunt expuși prin hărțuire atât online cât în viața reală, consider că se impune necesitatea unei astfel de legi și în România.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *