Tu știi ce poate face parlamentarul tău pentru tine?

Deputații și senatorii din circumscripția ta te reprezintă în Parlamentul României și în fața instituțiilor internaționale. Sunt în serviciul tău și au obligația să se intereseze de problemele tale, să le aducă în atenția celorlalți parlamentari și a instituțiilor statului. De exemplu, dacă ești din Ilfov ești reprezentat în Parlament de 5 deputați și 2 senatori. 

Ca cetățean ai dreptul să fii informat cu privire la activitatea lor zilnică și să le ceri să țină cont de prioritățile tale. Fii vigilent! Informează-te!

Cum te poți implica:

Susține legile care te privesc

  • Îl poți informa pe parlamentarul tău cu privire la modul în care te afectează o anumită lege. Îi poți cere să susțină sau nu un anumit proiect de lege.
  • Poți informa parlamentarul care te reprezintă cu privire la modul în care te afectează legile dezbătute în comisii. Informațiile transmise de tine pot fi discutate în comisii și pot contribui la îmbunătățirea unor inițiative legislative sau chiar la respingerea lor.

Solicită informații de interes public

  • Trimite informații privind problema cu care te confrunți parlamentarului tău și el va transmite o întrebare/interpelare către instituția responsabilă. Apoi vei fi informat cu privire la răspuns.
  • Poți sesiza lipsa din spațiul public a informațiilor privitoare la o anumită lege. Poți cere informații privind privind parcursul legislativ al unei anumite legi care te interesează.

Implică-te în administrarea localității tale

  • Data, ora, locul desfășurării și ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local sunt publice. Poți să fii reprezentat de parlamentarul tău în cadrul unei anumite ședințe, pe o anumită temă.
  • Poți participa chiar tu ședințele Consiliului Local. Dacă constați că ordinea de zi și data desfășurării ședinței nu au fost făcute publice conform legii, poți cere parlamentarului tău să solicite aceste informații.

Sesizează o problemă

Poți supune atenției parlamentarului tău o problemă care te afectează. De exemplu, nivelul poluării din localitatea ta. Informațiile trimise de tine pot sta la baza unei noi legi sau pot duce la îmbunătățirea unei legi existente.

Discută cu parlamentarul tău

Poți să inițiezi oricând un dialog cu parlamentarul tău. Parlamentarul are datoria să comunice mai departe problemele de interes public în toate forurile din care face parte și pe platformele de comunicare publică.

Cum intri în dialog cu parlamentarul tău

  • Solicită o audiență

    Solicită o audiență la biroul parlamentar. Parlamentarii pot organiza birouri parlamentare pe raza circumscripției unde au fost aleși și să organizeze audiențe cu cetățenii.

  • Prin email sau telefonic

    Datele de contact ale deputaților și senatorilor sunt publice pe site-urile http://www.cdep.ro/ pentru deputați și https://www.senat.ro/ pentru senatori.

Ce poți comunica

  • Orice problemă de interes local

    Orice fel de problemă aflată în competența autorităților publice: de la lipsa locurilor de parcare, sau problema câinilor comunitari până la poluarea fonică sau olfactivă, canalizare defectuoasă sau lipsa infrastructurii de transportului public.

  • Probleme care țin de legislație

    Idei și propuneri privind inițiativele legislative sau legile existente. Iți poți exprima poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.

Știai că și tu poți acționa ca un parlamentar? Te poți implica direct în viața comunității

image-1

Și tu poți iniția legi

image-1

Ai dreptul să participi la ședințele Consiliului Local

  • Consiliul Local este obligat prin lege să te informeze cu privire la data, ora, locul desfășurării și ordinea de zi  a ședințelor Consiliului, la sediul primăriei și, după caz, pe pagina de internet. Poți solicita să asiști la lucrările consiliului local și ai dreptul să primești procesul verbal al ședinței în maxim 3 zile de desfășurare.

  • Consiliul local este obligat prin lege să ia în considerare propunerile și recomandările cetățenilor și asociațiilor legal constituite.

image-1

Poți să creezi un grup de inițiativă civică sau organizație non-guvernamentală

  • Dacă ai identificat în comunitatea ta o problemă care te deranjează poți să îți faci propriul grup de inițiativă civică sau o organizație non-guvernamentală. Vei avea astfel dreptul legal de a iniția un dialog instituțional cu autoritățile.

  • Autoritățile sunt obligate să mențină o listă actualiză cu toate asociațiile civice de pe raza localității unde locuiești. Ele vor fi obligate să te consulte privind proiectele locale și tu ai dreptul să transmiți comentarii, viziuni sau feed‐back legat de proiectele de acte normative.

  • Vei putea colabora cu primăria pentru a organiza și de a participa la diferite proiecte locale.

  • Poți iniția petiții, declarații, propuneri sau sesizări pe probleme de interes public.

Politica este și pentru tine. Implică-te!

  • Vino în USR!

    Politica este făcută de oameni ca tine. Vino în USR și fă parte din mișcarea care va schimba România. Ca membru USR:

    • Te alături unei echipe de oameni profesioniști, experți în domeniile lor de activitate, care îți vor putea susține proiectele în mod activ.
    • Vei putea alege direct candidații din partea partidului la alegerile locale, parlamentare și europarlamentare.
    • Vei avea întâlniri regulate cu ceilalți membri, cu parlamentarii și consilierii aleși pe listele partidului, astfel încât să fii informat cu privire la voturile exprimate, pozițiile publice și planurile de viitor.
    • Vei putea să influențezi felul în care se face politică. Te asiguri că vocea ta și a comunității tale se face auzită și este reprezentată integru și corect.

    România are nevoie de tine. Hai s-o schimbăm împreună! Hai în USR!

 

www.usr.ro/inscriere

Cornel Zainea, deputat USR de Ilfov

[email protected] | 0725.109.743 | facebook.com/cornel.zainea.usr | instagram.com/cornel.zainea/