Blietzkrieg șchiop pentru salvarea pădurilor

Blietzkrieg șchiop pentru salvarea pădurilor

Presiunea societății civile împotriva tăierilor ilegale e tot mai puternică, și pe bună dreptate. Rapoartele IFN arată că jumătate din arbori se taie ilegal. În Suceava, Tiberiu Boșutar, a filmat într-un demers propriu sute de camioane ce transportă lemn tăiat ilegal. Pădurile virgine nu sunt protejate, sistemul de supraveghere prin satelit este oprit, în parcurile naționale se taie în neștire. Însă ce se întâmplă în aceste zile în Parlament e halucinant!

Speculând îngrijorările justificate ale românilor, PSD a scos pe fugă de la sertar un proiect legislativ inițiat de parlamentari PSD (între care și Liviu Dragnea), prin care se interzicea inițial orice export de bușteni (fără să țină cont de tratatele UE) pentru 10 ani. Ieri, la ora 15, am fost anunțat că se convoacă ad-hoc Comisia de Mediu, pentru a se da raport la această lege numită „pentru gestionarea durabilă a pădurilor” și pentru a o vota a doua zi în plen.

Inițiativa legislativă cuprindea și elemente utile, cum ar fi cadastrarea informatizată a pădurilor. Totuși, în Comisia de Agricultură, comisie co-raportoare, s-a întâmplat ceva foarte straniu. Membrii comisiei au eliminat aproape toate articolele din lege, modificând doar două și înjumătățind perioada de interzicere a exportului. Astfel, forma ieșită din comisie spunea că: 1. Se interzice exportul de buștean în spațiul extracomunitar pentru 5 ani, începând cu 2021 (înlocuit din nou în plen cu 10 ani, prin amendament PSD). 2. Încălcarea prevederii se pedepsește cu amendă egală cu valoarea buștenilor. Au făcut totuși și un lucru necesar, ca să nu mai discutăm de o lege care ar fi încălcat tratatele UE – acum aveam în față o lege de interzicere a exportului în afara UE, nu de interzicere absolută.

Practic în Comisia de Agricultură s-a scris pe loc o nouă lege, iar noi în comisia de Mediu eram invitați să dăm un vot pozitiv.

Am studiat rapid impactul cu colegii USR specializați pe mediu, Allen Coliban și Mihai Goţiu. Date Eurostat (mulțumim Florin Stoican pentru analiză!) spun că România exportă anual 8.000 de mc de lemn, din cele 18 milioane de mc tăiate legal. E drept, nu știm ce se întâmplă cu cele tăiate ilegal, dar și-a dat silința până acum vreun Guvern să afle? În mod clar, impactul era foarte mic. La fel și sancțiunile introduse. Dar evident că orice pas în față, chiar dacă e un pas de furnică, e totuși un pas în față, așa că USR a decis să susțină inițiativa.

Totuși, știind că e nevoie de mult mai mult, am preluat foarte rapid prevederile bune din lege (care fuseseră scoase la Agricultură) și le-am depus ca amendamente, încercând practic să repar ceea ce inclusiv parlamentarii PSD stricaseră cu câteva ore mai devreme, când și-au măcelărit propria lege! De asemenea, cu ajutorul colegului Stelian Ion, am depus și un amendament prin care am cerut introducerea unor sancțiuni reale. Ele au fost respinse de comisie, dar adăugate în raportul final al legii, care a fost votat azi în plen.

Tot în ședința din comisie, cei de la PNL și-au amintit că au și ei un proiect similar (de interzicere a exportului de bușteni) și că nu prea le pică bine că proiectul PSD le ia fața. Așa că au cerut să se discute ambele proiecte în același timp. Cum politica se joacă pe majorități, a rămas în discuție doar proiectul PSD, cel al PNL fiind amânat. Dar asta după ce ședința a fost suspendată timp de jumătate de oră, pentru ca lumea să citească proiectul PNL, să nu se voteze în orb un proiect adus instant în discuție.

Azi, am luat cuvântul în plen (telefonic, deoarece #stămAcasă), explicând care sunt măsurile REALE care trebuie luate pentru salvarea pădurilor României:

1. Înființarea DNA-ului pădurilor. Proiectul USR e depus în Parlament, trebuie doar votat!
2. Punerea în funcțiune a sistemului SUMAL prin care se supraveghează pădurile din satelit, oprit de PSD în 2017 și care încă nu a fost repornit de PNL, în ciuda promisiunilor.
3. Construirea unui sistem de monitorizare video a camioanelor care transportă lemn, pe modelul controlului rovignetei.
4. Introducerea unui cadastru forestier, pentru a avea o evidență reală, astfel încât să nu se mai taie ilegal un arbore din doi.
5. Și nu în ultimul rând, dacă tot ne-am pornit, interzicerea exploatările forestiere în parcurile naționale.

Ce a urmat, e tipic pentru discursul găunos al vechilor politicieni din România:
1. Florin Roman, liderul PNL, m-a acuzat că susțin amendamentul depus de Liviu Dragnea. I-am răspuns că din câte știu, Liviu Dragnea nu e în situația în care să poată depune amendamente. De asemenea, ne-a acuzat că nu facem nimic pentru păduri, că nu avem inițiative legislative. I-a răspuns președintele USR Dan Barna, că proiectul pentru înființarea DNA-ului Pădurilor e deja în circuitul parlamentar, trebuie doar votat. De asemenea, PNL nu depusese niciun amendament la legea în discuție, bosumflați că nu a fost promovată legea lor.
2. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a încercat să mă ia peste picior, spunând că am depus amendamente copy-paste. Da, repet, a trebuit să repar ceea ce ei stricaseră cu câteva ore mai devreme, când și-au măcelărit propria lege!

Peste noapte s-a întâmplat cumva o minune și toate partidele au decis să voteze în plen amendamentele depuse de mine în Comisie, care prevăd: 1. Cadastrarea Pădurilor 2. Sancțiuni reale pentru cei care încalcă legea. Probabil că liderii PSD au fost speriați și de ideea de a vota o lege care ar fi putut pica controlul de constituționalitate la CCR, legea fiind modificată radical față de versiunea de la Senat.

Legea a trecut, fiind votată mai entuziast sau cu rețineri, dar a trecut în forma dorită de noi. E doar un pas mic și mai trebuie făcuți mulți pași în față. Însă e un prim semnal că presiunea publică funcționează. Iar ea trebuie să continue, pentru a genera schimbări reale și pentru a salva cu adevărat pădurile.

Dacă această încurcătură legislativă e greu de înțeles, gândiți-vă că în acest stil lucrează Parlamentul României de 30 de ani.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *