Solidaritate și Egalitate de Șanse
O comunitate unită
Categoriile vulnerabile nu sunt sprijinite așa cum ar trebui în Chiajna. Absenteismul și abandonul școlar nu mai pot fi ignorate. Persoanele cu dizabilități nu pot circula în siguranță. Numărul de șomeri s-a triplat în 2020. Vom asigura egalitatea de șanse și accesul la servicii publice pentru toți locuitorii comunei și ne vom adapta nevoilor acestora, astfel încât fiecare să facă parte din comunitate și să poată participa activ la viața acesteia, fără a fi împiedicat(ă) de bariere economice, sociale sau de altă natură.
Numărul de șomeri din Chiajna, deși mic raportat la numărul total de locuitori, s-a triplat în perioada pandemiei, de la 26 persoane în luna ianuarie, la 69 persoane în luna iunie 2020. Dintre aceștia, 26% sunt tineri până în 29 de ani. Totodată, fenomenul absenteismului (regăsit la ambele școli de stat din comună) și abandonul școlar (în special la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”) nu pot fi ignorate, deoarece contribuie atât la creșterea numărului de tineri NEET (care nu muncesc, nu sunt în școală și nu participă la alte cursuri de formare), cât și a numărului de șomeri.
În Chiajna, 60% dintre pensionari au pensia mai mică de 1500 de lei și 96% au pensia mai mică de 3000 de lei. Doar 0,9% au pensia mai mare de 5000 de lei. Pensia minimă este de 704 lei, pensia maximă este de 13.357 de lei, iar cea medie 1.455 de lei.
Pentru persoanele care beneficiază de ajutor social, munca în folosul comunității din Chiajna se rezumă la activități de colectare a deșeurilor, întreținerea spațiilor verzi, a albiei râului Dâmbovița, a locurilor de joacă pentru copii sau toaletarea arborilor, nu este corelată cu oferta locurilor de muncă de la nivel local și nici nu este îndreptată spre integrarea pe piața muncii a beneficiarilor.
În acest context, compartimentul de asistență socială din Chiajna are în prezent 4 angajați și nu există o transparență cu privire la nivelul de pregătire a acestora sau la activitatea compartimentului în ansamblul său.
Vom facilita accesul la beneficii și servicii sociale pentru toate categoriile de persoane vulnerabile.
Vom crea un compartiment de asistență socială proporțional cu nevoile comunității.
Facilitarea accesului la beneficii și servicii sociale
Corelarea măsurilor de asistență socială cu măsurile de ocupare
Organizarea muncii în folosul comunității în scopul dezvoltării unor competențe care să faciliteze integrarea beneficiarilor pe piața muncii.
Întărirea colaborării cu AJOFM Ilfov pentru facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor din categorii vulnerabile:
Profesionalizarea personalului
Accesibilizarea spațiilor publice pentru persoane cu dizabilități
Sprijin pentru vârstnici
Amenajarea unui centru modern pentru relaxare, agrement și activități sociale și recreative (lectură, scrabble, şah, table, cărţi, bingo, tenis de masă etc.) pentru persoanele peste 65 de ani cu domiciliul în comuna Chiajna:
Medicina de familie și asistența medicală ambulatorie în Chiajna sunt mult subdimensionate față de numărul actual al locuitorilor. Este nevoie de o nouă policlinică, de dezvoltarea rețelei de medici de familie și a serviciilor medicale în regim ambulatoriu, de dotarea corespunzătoare a cabinetelor și digitalizarea interacțiunii cu pacienții, pentru a crește accesul locuitorilor comunei Chiajna la servicii de sănătate.
Ce vom face:
Vom asigura servicii de sănătate publică de calitate și accesibile.
Șanse egale la servicii de sănătate publică de calitate
Accesarea de fonduri europene pentru:
Integrarea serviciilor medicale cu cele sociale: