Comuna Corbeanca – mizeria de sub geamul vilelor de lux

Comuna Corbeanca – mizeria de sub geamul vilelor de lux

Astăzi am fost în comuna Corbeanca, județul Ilfov, o comună cu un potențial de dezvoltare extraordinar, care atrage din ce în ce mai mulți oameni care speră la o viață într-o comună liniștită, curată, aproape de natură. Ce am găsit însă este departe de a fi asociat cu o zonă dezvoltată – deșeuri abandonate, gestionate necorespunzător, lac micșorat și familii departe de a se afla pe lista de priorități a autorităților.

Am vizitat mai multe zone pe care colegii mei de la USR Corbeanca și PLUS Corbeanca le-au identificat ca reprezentând zone cu probleme importante, pentru care e nevoie de soluții urgente.

Am fost întâmpinat cu o veste bună – sunt semne că primăria nu va mai incendia deșeuri în cimitirul Ostratu

Încep cu o veste îmbucurătoare, pentru că astfel de victorii mici ne dau încredere să mergem mai departe și să nu ne lăsăm descurajați de ce găsim în teritoriu, așa cum veți vedea în cele ce urmează. Deși nu am primit niciun răspuns oficial, colegii din Corbeanca au aflat că presiunea noastră a funcționat, iar primăria Corbeanca a încetat incendierea de deșeuri în cimitirul Ostratu. După ce am insistat mai multe luni cu sesizările către Garda de Mediu și am ajuns inclusiv să adresăm o întrebare direct la Ministerul Mediului, se pare că primăria s-a oprit. Vom fi atenți să vedem dacă practica se va opri permanent sau doar se mută în altă parte.

 

Deșeuri „sortate” în inima comunei

La câteva sute de metri de primărie și școală, în buza lacului, primăria a improvizat câteva containere în care se adună deșeuri de toate felurile. Chiar când am ajuns, o mașină descărca deșeuri lângă un container. În câteva minute a apărut alta, surprinsă în filmarea live în care, împreună cu colegii de la USR Corbeanca, am încercat să explicăm de ce improvizația primăriei are iz de ilegalitate. Voi sesiza Agenția pentru Protecția Mediului pentru a verifica dacă a emis autorizație integrată de mediu pentru această activitate. Aplicarea legii este obligatorie, iar primăria trebuie să înceapă să colecteze separat deșeurile.

 

6 familii nu au apă, lumină și au wc în curte, iar curțile li se inundă la fiecare ploaie, deși locuiesc la 10 metri de strada principală

Câteva familii de rromi cu copii mici au cerut în repetate rânduri primăriei să aducă măcar niște pietriș de la drumul principal la casele lor, dacă asfaltul e un lux prea mare, pentru că în permanență când plouă zona se inundă. Într-o zi, copiii s-au dus la școală cu cizmele pline de noroi și li s-a spus că s-au dus „ca niște porci și vaci”. Mai mult, chiar lângă casele lor, cetățeni neidentificați până acum depozitează deșeuri de toate felurile. Copiii lor se joacă printre aceste gunoaie. Nimeni nu vine să le strângă. Nu au curent, nu au apă, și, așa cum nu ne mai surprinde de multă vreme, au wc în curte.

 

Vile de lux cu gunoiul sub geam

La mică distanță de casele fără curent, câteva vile au, la propriu, gunoaie sub geam.

 

Lacul Corbeanca – luciul lacului e micșorat pe zi ce trece pentru ca politicienii șmecheri să își poată construi vile

Am fost pe malul bălții Cociovaliștea în foarte multe zone în care mai multe persoane din fruntea comunei au micșorat efectiv suprafața lacului și au transformat zona într-una în care să se poată construi vile de lux pentru ai lor. Legea se încalcă fără nonșalanță de ani de zile, iar primăria a refuzat să ne trimită un istoric al acestor terenuri. Locul în care mă aflam aici trebuia să fie de fapt baltă.

 

Pădurea – deșeuri abandonate

Foarte aproape de strada Primăverii este o intrare în pădure. La nici 2 pași de la intrare, unde suntem întâmpinați foarte serios de un indicator care ne avertizează că zona e supravegheată video, găsim un maldăr de gunoaie – deșeuri din construcții, deșeuri menajere, tot soiul. Nu se observă nicăieri vreo cameră de supraveghere, semn că oricine poate aduce acolo deșeuri nestingherit.

 

USR și PLUS vor veni cu soluții

Colegii mei din USR Corbeanca și PLUS Corbeanca sunt pregătiți să-și suflece mânecile și să se apuce de treabă. Ei sunt conștienți că este nevoie de implicare și multă muncă pentru ca schimbarea să apară. Vor veni cu propuneri concrete pentru un sistem de management al deșeurilor din comună. Eu, la rândul meu, în calitate de deputat de Ilfov, le-am promis că mă voi implica în continuare, prin toate pârghiile de care dispun, pentru rezolvarea problemelor locale și pentru ca toți cetățenii, fără discriminare, să aibă un trai mai bun în Corbeanca.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *