Comunicat de presă – Comisia pentru mediu – Dezbaterea publică cu tema ” Deșeurile și economia circulară” – luni, 8 mai 2017

Comunicat de presă – Comisia pentru mediu – Dezbaterea publică cu tema ” Deșeurile și economia circulară” – luni, 8 mai 2017

Miercuri, 3 mai a.c., Comisia pentru Mediu din Senatul României a organizat în sala Avram Iancu a Palatului Parlamentului dezbaterea publică cu tema ” Deșeurile și economia circulară”.

Dezbaterea a fost condusă de Allen Coliban – senator USR și președinte al Comisiei pentru Mediu și a adus împreună reprezentanți ai Ministerului Mediului; ai transportatorilor și reciclatorilor de deșeuri – Urban S.A, Rom Waste Solutions, Eco Anvelope SA, Rompack Management, CIROM, Coaliția pentru Economia Circulară, Asociația Română a Compostului; participanți din mediul Organizațiilor Non Guvernamentale de profil – Green Group, Eco Solutions SA, Mai Mult Verde; precum și publicații de profil – Asociația Ecopolitic Media, Revista Piața, Modern Buyer. Au participat membrii ai Comisiel pentru Mediu din Senat – Simionca Ioan, Liviu Mazilu, Emanoil Savin, precum și parlamentarii USR Adrian Domotaru, George Morusii și Cornel Zainea.

Subiectele propuse spre dezbatere au fost: Situația de infringement în care se află România din cauza depozitelor de gunoi și Directivele europene privind necesitatea implementării unei economii circulare.
Discuțiile s-au axat pe necesitatea găsirii unei soluții la problema presantă a depozitelor de gunoi neconforme și pe variantele de recuperare/reciclare a deșeurilor, precum și la oportunitatea utilizării unor ambalaje noi, mai prietenoase cu mediul.

Reprezentanții Ministerului Mediului au precizat faptul că cele 68 de depozite rămase în situație de neconformitate – din cele 109 inițiale – au fost verificate, au fost aplicate sancțiuni iar responsabilii lor sunt așteptati la discuții în perioada imediat următoare.

De asemenea a fost confirmat faptul că prima versiune a Planul Național de Gestionare a Deșeurilor a fost livrată și a fost demarată procedura de evaluare strategică de mediu, care va dura aproximativ 6 luni.
În cadrul dezbaterii a fost prezentată o tehnologie de reciclare a deșeurilor prin gazeificare, cu ajutorul plasmei, având ca produs final energia electrică care ar urma să fie intre în rețeaua electrică a Brașovului. Tehnologia este un patent românesc fiind depus atât în țară cât și la Geneva.

Dezbaterea a fost una constructivă, confirmând necesitatea organizării unei noi întâlniri peste aproximativ o lună, dată la care vor fi disponibile noi date privind situația depozitelor de deșeuri neconforme.

Comunicat publicat inițial pe https://senat.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *