Comunicat de presă – Comisia pentru mediu a Senatului României – joi, 21 septembrie 2017

Comunicat de presă – Comisia pentru mediu a Senatului României – joi, 21 septembrie 2017

Comisia pentru mediu din Senat a organizat miercuri, 20 septembrie, în sala Avram Iancu, o dezbatere publică cu tema ”Planul Național de Gestiune a Deșeurilor și taxa de depozitare – instrumente necesare evitării infringementului pe deșeuri în România”.

Dezbaterea a fost condusă de senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei de mediu a Senatului.
La dezbatere au participat reprezentanți ai  Ministerului Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, ai primăriilor de sector ale capitalei, precum și firme implicate în domeniul gestionării deșeurilor: RomWaste Solutions, Coaliția pentru Economia Circulară, Iridex Gropup, Eco-Sud și Urban SA.

De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai CIROM, Federației  „PATROMAT”; ai ONG-urilor din domeniu: Asociația Planeta Verde, Ecotic, Eco-X; precum și reprezentanți ai presei și cetățeni.
Din partea Comisiilor pentru mediu din Parlament au fost prezenți Cornel Zainea, deputat USR și Liviu Mazilu, deputat PSD.

Agenda dezbaterii a avut șase puncte fundamentale pentru dezvoltarea acestui domeniu, printre care stadiul actual al

Planului Național de Gestiune a Deșeurilor.
Au fost discutate argumentele pro și contra suspendării taxei de depozitare la groapă, în acest context fiind lansat de către deputatul Cornel Zainea un policy brief care a prezentat o parte a soluțiilor pe care USR-ul le are în vedere pentru evitarea infringementului pe deșeuri.

Un subiect intens dezbătut a fost și oportunitatea construirii de incineratoare, în situația în care această modalitate de tratare a deșeurilor este ultima prevăzută pe ,,piramida” reciclării definită de UE și nu contribuie cu nimic la atingerea obiectivelor de colectare pe care România va trebui să le atingă până în 2020. Necesitatea efectuări unor studii de impact asupra mediului înaintea investiției în incineratoare s-a dovedit a fi o preocupare a majorității participanților.

În finalul discuției, așa cum fusese stabilit la întâlnirea precedentă pe subiectul deșeurilor, s-a actualizat situația celor 109 gropi de gunoi neconforme.

Întâlnirea s-a încheiat cu intenția declarată a părților de a rămâne în contact direct, colaborând atât inter-instituțional cât și cu companiile interesate din piața, precum și cu societatea civilă, la identificarea de soluții pentru îmbunătățirea situației actuale.

Comunicat publicat inițial pe https://www.senat.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *