Ce cărți citesc parlamentarii români

Ce cărți citesc parlamentarii români

Am văzut că e la modă ca lumea să scrie la început de an ce cărți bune au citit. Eu mi-am dorit să văd care e cartea cea mai populară printre politicieni.

În 2020 înainte de alegerile parlamentare, cei de la Recorder au sunat toți candidații și după câteva întrebări standard, i-au întrebat care a fost ultima carte pe care au citit-o. Încuietoare întrebare… dacă până și politicienii, maeștri ai învârtirii cuvintelor, au ieșit cu greu din această situație. Unele răspunsuri au fost pur și simplu ca nuca-n perete, de stai și te gândești în ce pericol suntem ca nație dacă suntem conduși de oameni cu astfel de moduri de a gândi. 

Să spicuim câteva răspunsuri aberante înainte să intrăm în subiect:

Întrebare Recorder: Care e ultima carte pe care ați citit-o?

R: Aici m-ați prins. Recunosc că n-am mai citit de ceva timp o carte. Dar când eram în facultate și în liceu vă asigur că citeam cărți. Acum, mai mult pe calculator.

R: Ultima dată am recitit Constituția, acum două zile.

R: Nu pot să vă spun dintr-un singur motiv: citesc multe cărţi de matematică şi de istorie şi poate aş divulga nişte preocupări mai deosebite pe care le am.

R: Ultima carte pe care am citit-o este în engleză, este o lucrare de doctorat a unei colege, este o chestiune de specialitate, pe zona economică. E a unei doamne, nu vă supărați, nu pot să-i dau numele.

R: (…) Bine, acum, sinceră să fiu până la capăt, e și o carte de bucate, dar n-am citit-o până la capăt, am citit două rețete.

R: Legislația. Cine zice că citește cărți și romane, vă minte. Avem legislație stufoasă, deci avem de lucru ca parlamentari, nu să citim romane.

R: Ultima carte pe care am citit-o este cartea MEA, „Între tradițional și modern”, care este proaspăt tipărită.

R: Citesc vreo 20 de cărți simultan. Ia să aleg una din cele 20! (…)

Bun, gata cu amuzamentul, să vedem totuși ce citesc cei care spun că citesc. 

La o întrebare atât de inocentă, mulți candidați pentru poziția de parlamentar au răspuns evocând nume de cărți … din copilărie! Că mi-e greu să cred că un om serios, ba chiar parlamentar, ar putea avea ca ultimă carte citită: Nuvele de Liviu Rebreanu, Moara cu Noroc, Winnetou, Maitrey, Patul lui Procust, Pe aripile vântului sau Mândrie și prejudecată.

Alți parlamentari au recunoscut nonșalant că nu mai au timp să citească. Alții au indicat nume de cărți pe care le citesc copiilor, probabil la culcare. Ceea ce e foarte drăguț, copiii au nevoie să li se citească, dar asta nu se poate pune la categoria “Ce carte am mai citit”. 

Un deputat PSD a răspuns că ultima carte citită a fost o Carte de Fizică a profesorului Octavian Stănășilă. Frumos, doar că profesorul Stănășilă (Dumnezeu să-l odihnească!) a predat Matematică.

Doar 16 oameni chestionați din 446 au avut puterea să recunoască: nu au citit nimic în ultimul timp.

76 de persoane au indicat ca ultima carte citită lucruri de genul: Programul politic al PSD, al PNL, O carte despre (…), Legislația, Compendiu de medicină, Codul administrativ, Codul Penal, cărți polițiste, cărți de drept, cărți de fizică, reviste Magazin Istoric, O carte despre coduri corectoare de erori (?!?), O carte de psihologie – nu vă spun care!, și astfel de răspunsuri hilare.

Printre cărțile citite de parlamentarii noștri se numără: Dune(1 mențiune), 1984 a lui George Orwell (3), Agonie și extaz de Irving Stone(2), Asediul Romei de Vintilă Corbul (1), Skin in the game de Nassim Taleb (1), Ciuma de Camus (1), Don Quijote (2), Fundația de Asimov (1), Game of Thrones (2), Infernul de Dante (1), Nașul de Mario Puzo (1), Roșu și negru (1), Shogun (3), Alchimistul (1), Fear. Trump la Casa Albă (2), Fire and Fury. Inside the Trump White House (2), Vitrina cu șarlatani de Radu Paraschivescu (1), Un veac de singurătate (2), Why nations fail (2), The girl with the dragon tatoo (1), The Book of Government de Nizam al Mulk (1), Sunt o babă comunistă de Dan Lungu (1), Strategia de Lawrence Freedman (2), Serotonină de Michel Houellebecq (1), Scrisori către Lucilius de Seneca, Rugăciune pentru Cernobîl (2), Război și pace (2), Frații Karamazov (1), Psihologia poporului român de Daniel David (3), Psihologia mulțimilor de Gustave le Bon (1), Principele de Machiavelli (2), Povestea mea de Michelle Obama (2), Orizonturi roșii de Pacepa (1), Liderii mănâncă ultimii de Simon Sinek (2), Lebăda neagră (1), Gândire lentă, gândire rapidă de Kahneman (1), Eleganța ariciului de Muriel Barbery (1), Doctor Jivago (1), Diplomația de Kissinger (3), Despre frumusețea uitată a vieții de Andrei Pleșu (1), Creierul lui Broca de Carl Sagan (1), Ciuma de Camus (1), Cel mai iubit dintre pământeni (3), Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul a lui Robin Sharma (2), Calea conducătorului de Dalai Lama (1), Bibliotecara de la Auschwitz de Iturbe (1), Adio arme de Hemingway (1), sau Qvo Vadis (2).

Dar să vedem care e top 3 al cărților citite:

1. Locul 1, la egalitate de puncte (8 candidați), 2 cărți: Homo Deus de Harari și Arta Războiului de Sun Tzu

2. Locul 2: Sapiens de Harari, citită de 7 candidați

3. Biblia – menționată ca ultimă carte citită de 6 candidați

Pot înțelege că sunt destui politicieni (deși destui e un termen moale pentru a încadra 3% dintre candidați) care îl citesc pe Harari, deși mi-ar fi fost greu să intuiesc că este atât de popular. În fond scrierile lui Yuval Noah Harari sunt cărți despre filozofie politică. 

Dar Sun Tzu? Dacă vreodată se va gândi cineva să ne atace, dragi români, stați liniștiți! Avem oameni care studiază asiduu despre cum se conduce un război, despre Strategii ofensive, Marșuri, Atacul prin foc și despre Cele nouă feluri de teren (capitole din Arta Războiului).

Statisticile spun că doar 6.2% dintre români citesc cărți. Suntem evident pe ultimul loc în Europa (și) la citit.

Și că 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Românii spun că nu citesc pentru că nu au timp să citească și să intre în librării să cumpere cărți. Oare câte ore se pierd la televizor și pe rețelele sociale?

2022 sper să fie un an în care să începem să filtrăm dintre impostori, că doar așa vom avea o țară mai bună. Să ai conducători care nu deschid cărți e foarte periculos pentru societate, la fel cum e periculos și să avem votanți care nici ei nu își dezvoltă gândirea critică. Și nu pot să-i recunoască pe impostori.

Să aveți un 2022 cu multe cărți citite! Și nu uitați să și donați pentru Recorder, fac o treabă pe cinste!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *