Dezbatere USR despre gestionarea urșilor bruni
Vineri, 17 noiembrie, am participat la dezbaterea organizată de Uniunea Salvați România pe tema problemei gestionării urșilor bruni: „Ursul brun – tezaur sau pericol național”.
În general oamenii se plâng că s-a ajuns la suprapopulare și că pagubele create sunt tot mai mari. Președintele Consiliului Județean Harghita a declarat că în județ sunt la fel de mulți urși ca în tot teritoriul Finlandei.
Lăsând la o parte faptul că aceste cifre nu pot fi verificate (numărul total de urși e 11.000 dacă întrebăm autoritățile și 5.000 dacă întrebăm ong-urile),lăsând la o parte și lobby-ul puternic făcut de asociațiile de vânători (sprijinite și ele de foarte mulții parlamentari pasionați de vânătoare), este îngrijorător faptul că în cazul unui apel la ISU, durează săptămâni până când ursul cu caracter „deviant” poate fi căutat.
În prezent, există un Ordin de Ministru promovat de Ministerul Mediului care introduce o cotă de intervenție de 140 de urși bruni. Există propuneri ca prin următorul Ordin de Ministru care ar intra în vigoare în octombrie 2018, cota de intervenție să crească la 500 de urși bruni, 450 pentru gestionarii fondului de vânătoare și 50 de exemplare care să revină Ministerului Mediului.
Înafara măsurilor administrative existete deja, s-a adus în dezbatere necesitatea implementării unor soluții care să protejeze pe termen lung atât omul cât și ecosistemul, evitându-se intervenția prea brutală asupra mediului, cu efecte ireversibile. Au fost astfel identificate ca necesare evaluarea corectă a populației de urși, implementarea unui management al speciei pe baze științifice, definirea mai clară a condițiilor în care pot fi acordate ordine de recoltare.
La dezbatere au fost prezente autoritățile locale din Harghita, Brașov, Mureș, Argeș, Prahova – județele cu cele mai mari populații de urși, dar și organizații de protecție a mediului, reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu și ai asociațiilor de vânători și pescari. De remarcat și interesul foarte mare al mass-media pentru subiect, fiind prima dezbaterea a USR pe probleme de mediu la care au participat toate televiziunile importante.
Propunerile discutate în cadrul dezbaterii vor fi preluate în cadrul comisiei pentru Mediu din Senat pentru găsirea unor soluții din perspectivă legislativă pe cele două direcții identificate: măsuri compensatorii și de despăgubire pentru daune, precum și măsuri de prevenție, România fiind printre puținele state care nu accesează fondurile disponibile prin FEADR.
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri