Poluarea fără sfârșit a râurilor din nordul Capitalei
Situația apelor din nordul Bucureștiului reprezintă un caz practic de cerc vicios pe care autoritățile l-au creat și îl întrețin în continuare, cu o fervoare vecină cu inconștiența.
Concret, Primăria Otopeni, în ciuda solicitărilor repetate din partea Societății Apele Române, continuă să elibereze Avize de Urbanism și Autorizații de Construire, deși nu a crescut capacitatea stației de epurare a orașului și nu a modernizat-o. Aceasta era deja supracapacitată de ceva timp, iar cu fiecare nouă construcție racordată calitatea apei scade.
Este de datoria noastră să oprim această spirală care distruge mediul și pune în pericol sănătatea locuitorilor.
Dezastrul ecologic din februarie 2019
Deși neregulile persistă de mulți ani și sunt bine cunoscute de autorități, Apele Române și Garda de Mediu nu au reușit până în prezent să le stopeze, amenzile dovedindu-se ineficiente. Au fost pești morți în fiecare an, iar mirosurile au devenit insuportabile.
La începutul lunii februarie a acestui an apar pe Facebook filmulețe din care reiese amploarea dezastrului ecologic din Valea Pasărea, în apropierea platformei aeroportuare şi în zona de nord a localităţii Otopeni, în Tunari și în Ștefăneștii de Jos. Administratorii bălților din zonă estimează că aproximativ 15 tone de pește au murit, identificând ca posibilă cauză a dezastrului deversările de la cartierele rezidențiale și de la vilele de pe marginea apei. Reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari neagă acuzațiile.
Scandalul ajunge în presă
În Libertatea se publică buletine de analiză care arată şapte indicatori depăşiţi, ceea ce înseamnă o poluare gravă, cu riscuri mari pentru cei care locuiesc în zonă. Valorile pentru lacurile din care se poate capta apă pentru reţelele publice sunt depăşite de aproape 10 ori! Azotul, fosforul, fenolii – rezultaţi în urma proceselor industriale – şi materiile totale în suspensie sunt doar câteva dintre substanţele reglementate prin lege, dar care în prezent otrăvesc întreaga vale. Doar în cazul amoniului, deosebit de toxic pentru om şi peşti, valorile sunt depăşite de până la patru ori!
Sesizări și interpelări către toate instituțiile implicate
În primă fază, ne-am deplasat în zonă pentru a evalua situația.
Luând legătura cu locuitorii din zonă, aflăm că sesizările sunt numeroase, însă instituțiile în general le ignoră. Totuși, ne-a atras atenția un răspuns comun pentru mai mulți membri USR, trimis de Apele Române cu privire la poluarea de pe râul Pasărea. Astfel, instituția respectivă a admis că în repetate rânduri a înregistrat depășiri ale indicatorilor de calitate a probelor de apă prelevate la gura de descărcare a apelor uzate epurate în canalul de desecare CCIII, urmarea fiind amendarea UAT Otopeni. Identificând drept cauză subdimensionarea stației de epurare, Apele Române au emis o adresă către Primăria Otopeni prin care se solicita sistarea emiterii Certificatelor de Urbanism și a Autorizațiilor de Construire care prevăd ca soluție de evacuare a apelor uzate racordarea la sistemul de canalizare, încă din 2017, până la modernizarea stației de epurare. Situația s-a repetat și în 2018 (încă o adresă pe aceeași temă ignorată de Primăria Otopeni), ba chiar și în 2019.
În aceste condiții, am solicitat Primăriei Otopeni, între altele, calendarul detaliat privind implementarea proiectului de extindere a stației de epurare. După mai bine de 4 luni, primăria a catadicsit să ne trimită un răspuns din care aflăm că termenul pentru finalizare a lucrărilor ar trebui să fie în 2021.
Cu toate acestea, în ciuda celor două solicitări oficiale primite de la Apele Române, primăria Otopeni a continuat să emită Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire.
Orașul Otopeni este ca un pacient diagnosticat cu o boală gravă, dar care, în ciuda recomandărilor, continuă să fumeze!
Răspuns de la Ministerul Mediului
- Buletinele de analiză efectuate de către Administrația Națională Apele Române, la evacuarea C1 în valea Pasărea pun în evidență depășiri ale indicatorilor materii în suspensie, CCO-Cr, Cbo%, reziduu filtrabil uscat la 105 grade C
- S-a adus la cunoștință instituțiilor deconcentrate la nivel județean despre apariția fenomenului de mortalitate piscicolă, fenomen care este însoțit de modificarea culorii și clarității apei de suprafață.
- În urma controalelor efectuate la Cartierul rezidențial Cosmopolis, societatea care operează sistemul de alimentare cu apă și canalizare a fost sancționată contravențional pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, atât pentru lipsa deținerii autorizației de mediu, cât și pentru evacuarea accidentală a apelor uzate. De aceea, am transmis o solicitare Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov pentru a vedea dacă între timp societatea respectivă a obținut autorizație de mediu sau a depus documentația necesară în acest sens. De asemenea, am transmis solicitări la Comisariatul județean Ilfov și la Administrația Națională „Apele Române” pentru a afla mai multe informații despre această speță.
- Din răspunsul Ministerului Mediului reiese faptul că, în urma verificărilor efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov la operatorii de apă potabilă din vecinătatea Văii Pasărea, nu s-au identificat neconformități la parametrii de calitate, dar nu este clar dacă au fost efectuate analize ale apelor din fântâni și puțuri sau la suprafața pânzei freatice, motiv pentru care am transmis o solicitare Direcției de Sănătate Publică Ilfov.
Răspuns de la Ministerul Apelor și Pădurilor
Potrivit răspunsului Ministerului Apelor și Pădurilor au fost efectuate controale asupra surselor de poluare și evacuărilor ilegale în râurile Argeș și Dâmbovița, în urma controalelor fiind înaintată o sesizare penală cu privire la complexul rezidențial care evacuează ape uzate menajere neepurate în canalul de desecare Cd20a, aflat în administrarea A.N.I.F – Filiala Teritorială de îmbunătățiri Funciare Prahova- Unitatea de Administrare Prahova, canal ce debușează în râul Pasărea.
Bomboana pe colivă: Poluarea industrială
Din răspunsul primit din partea Ministerului Mediului aflăm că fenomenul de moarte piscicolă de la începutul anului a fost provocat de poluare industrială cu material degivrant din partea a doi operatori din zona aeroportuară, care au fost amendați de către Garda Națională de Mediu.
Apa din râul Pasărea are așadar o calitate foarte slabă, în principal din cauza subdimensionării Stației de epurare Otopeni, dar nu numai, fiind poluat din toate direcțiile, riscând să devină un focar de infecție dacă instituțiile responsabile nu intervin de urgență. Voi face în continuare demersurile necesare pentru a desluși acest labirint al incompetenței și nepăsării și pentru ca valea râului Pasarea să înceteze să mai fie canalizarea orașelor din zonă.
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri