În România, școala te omoară la propriu și la figurat
Au trecut trei ani de la una din cele mai mari tragedii ale României post-decembriste. O tragedie care a schimbat primari, guverne, legi și ar fi trebuit să schimbe și atitudini. Dar nu a fost așa. În mai anul acesta, Școala nr. 124 din Sectorul 5 al Capitalei, unde învață circa 750 de copii, a ars din temelii. Noroc că era o zi liberă. Școala nu avea autorizații ISU, era veche de 65 de ani și, conform legislației actuale, nu avea nevoie de documente.
La trei ani de la Colectiv, noi și copiii noștri suntem în continuare expuși acelorași pericole atunci când intrăm într-o clădire publică. Statul, cel care ar trebui să ne apere, să vegheze la respectarea legii, este primul care o încalcă.
Mii de copii din Ilfov învață zilnic în școli care le amenință viața. Anul trecut am transmis o întrebare oficială Ministrului Educației de la acea vreme, Liviu Pop, pentru a afla câți copii din Ilfov învață în școli fără autorizații ISU (de protecție împotriva incendiilor) și fără autorizații sanitare. În noiembrie 2017, în Ilfov erau 92 de unități de învățământ fără autorizații ISU.
Ar fi trebuit ca lucrurile să evolueze în bine, doar avem ministru nou, așa că anul acesta am trimis o nouă întrebare către Ministerul Educației. Surpriză: în 2018 există în continuare 51 (din 188) de unități de învățământ care necesită autorizații ISU.
Pentru 9 dintre acestea a expirat deja termenul de obținere în octombrie, respectiv 1 noiembrie 2018, iar pentru alte 5 termenul este finalul anului 2018. În școlile din Voluntari, Măgurele, Bragadiru, Brănești, Dragomirești-Vale și Ștefăneștii de Jos copiii merg în continuare zi de zi pe riscul lor, nu al statului. Amenzile sunt mari – între 20 000 și 50 000 de lei pentru depășirea termenului de conformare. Statul dă, statul ia. Dar care este prețul unei vieți?
Să nu fim cârcotași: ar părea totuși că s-au făcut progrese. În realitate, guvernul pur și simplu a tăiat de pe listă școlile mai vechi de 20 de ani, considerând că acestea nu necesită autorizație, pentru că la momentul construcției nu exista nicio reglementare care să le oblige să-l solicite.
Prin urmare, s-a stabilit din pix că pentru 74 de școli este acceptabilă funcționarea fără autorizație privind securitatea la incendii, „nu necesită autorizare”. Riscurile sunt evaluate ochiometric de către inspectori, dacă și când au chef.
Pentru autorități viața noastră și a copiilor noștri nu valorează mare lucru. Dacă ai noroc, mai trece o zi, dacă nu, nu. Legea e făcută în așa fel încât să o poți evita cu ușurință. În România se suferă și se moare și azi de pe urma unor riscuri inutile, ușor de prevenit cu puțină bunăvoință. Dar să fim optimiști, vom avea în curând un nou ministru al Educației.
Sursa foto: Digi24
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri