Taxa de depozitare

Ne-am obișnuit ca România să fie în general codașă cam în orice domeniu și atunci să ne victimizăm în loc să acționăm. Voi repeta, cu riscul de a vă plictisi, câteva cifre care vorbesc însă de la sine: avem o rată de reciclare a deșeurilor menajere de numai 10%, mult în urma țintei de 50%  asumate până în 2020 iar penalitățile pe care le vom plăti dacă nu ne conformăm sunt de 200.00 de euro pe zi.

Care ar fi fost soluția? Implementarea taxei la depozitare este unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care poate fi  încurajată crearea sistemelor de colectare și reciclare.

Opozanții acestei taxe ne spun însă că suntem prea săraci ca să ne permitem o țară curată. Amânarea taxei a fost solicitată în special de aleșii locali și protejații acestora, considerând-o o măsură nepopulară: românii nu își permit să plătească nici un leu în plus și se va ajunge la creșterea depozitării ilegale de deșeuri pentru evitarea costurilor și din lipsa infrastructurii necesare colectării selective și reciclării. Realitatea a demonstrat însă că amânarea constantă a aplicării acestei taxe nu a reprezentat o soluție, dimpotrivă, a constituit o sursă de agravare a acestor probleme.

Dacă am fi  aplicat taxa la depozitare încă din 2014, am fi avut o șansă de atingere a obiectivelor de reciclare până în 2020, în condițiile în care costul real plătit de cetățeni nu ar fi fost cu mult mai mare.

USR a calculat impactul pe care taxa de depozitare la groapă l-ar avea asupra populației bazându-ne chiar pe datele furnizate de Ministerul Mediului în cadrul Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și a reieșit că acest impact este nesemnificativ. În plus, el poate fi diminuat direct de fiecare familie dacă face un minim efort de a depozita separat deșeurile reciclabile, acesta fiind exact scopul acestei taxe.

Este foarte târziu și nota de plată pentru populism va fi mare. Dat fiind ritmul de creștere a colectării separate și reciclării, precum și creșterea cantităților de deșeuri generate în gospodării, ne va lua încă 5 ani pentru a atinge obiectivele de reciclare, 5 ani de penalități, adica 350 de milioane de euro, adica 30 de lei suportați lunar de fiecare cetățean. Este o sumă uriașă. Care poate fi scuza pentru a justifica acest furt din buzunarul oamenilor în timp ce sunt mințiți în față că de fapt li se dă, nu li se ia? Dacă ne permitem acest cost, înseamnă că nu suntem atât de săraci, nu-i așa?

USR a demonstrat în repetate rânduri cu argumente economice că taxa la groapă este, alături de alte măsuri, cel mai puternic element de stimulare a dezvoltării infrastructurii și de colectare și reciclare, deoarece aceasta conduce la o nevoie a pieței de a-și reduce costurile aferente preluării deșeurilor.

România nu este o țară săracă și nu trebuie să fie o țară murdară. USR susține implementarea de urgență a taxei la depozitare pentru a diminua impactul întârzierilor de până acum, pentru protejarea mediului înconjurător şi pentru protejarea cetățenilor României de penalităţile de infringement.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *