Un dezastru care nu poate fi oprit. Parlamentari USR au vizitat groapa de gunoi de la Măldărești

Un dezastru care nu poate fi oprit. Parlamentari USR au vizitat groapa de gunoi de la Măldărești

Groapa de gunoi de la Măldărești, județul Vâlcea, este un adevărat dezastru ecologic care continuă să producă efecte nocive pentru mediu și oameni la patru luni de la aprinderea lui. Focarele incendiului sunt încă active, iar starea de alertă este în vigoare în zonă.

Parlamentarii USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, și deputatul Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu, au vizitat joi, 14 decembrie, depozitul de deșeuri neconform și au discutat cu autoritățile locale, cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea, Gărzii de Mediu Vâlcea, precum și cu un reprezentant al societății care administrează groapa de gunoi.

Situația dezastruoasă de la Măldărești durează de ani de zile. Depozitul care arde din luna august a fost preluat înainte de anul 2000 de societatea Sacomet care a obținut în 2008 autorizație de mediu pentru 135.000 m3 de deșeuri pe o suprafață de 30.000 de m2. Pe lângă depozitul autorizat, la Măldărești s-a format, alături, un adevărat munte ilegal de gunoaie.

“Situația de la Măldărești nu este de azi, de ieri. Dezastrul ecologic reprezentat de depozitul neconform a transformat pârâul Cornet (afluent al pârâului Ciupa, afluent al Oltului) într-un flux continuu de levigat toxic – situație ajunsă la cunoștința autorităților de mediu de mai bine de un an de zile. Un lucru este, însă și mai grav de atât: în ciuda intervențiilor la nivel de control și de procese în instanță, situația nu este încă rezolvată. Vinovații nu au plătit pentru situația creată, depozitarea neconformă la groapă a continuat timp de un an și patru luni de la primele intervenții ale autorităților de mediu. Cum este posibil ca statul să fie incapabil să rezolve o problemă de mediu de asemenea amploare în anul 2017, în Uniunea Europeană? Aceasta cred că este marea întrebare la care suntem datori să găsim un răspuns”, a declarat senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu.

“Ce am văzut la Măldărăști ne relevă faptul că atunci când autoritățile statului nu-și fac treaba se poate ajunge la adevărate dezastre ecologice. E inadmisibil să apară un munte de gunoaie ilegal fără să se ia măsuri, e inadmisibil să se ardă deșeuri cu lunile fără ca nimeni să nu poată fi tras la răspundere. La fel de grav e și faptul că după ce au depozitat zeci de ani gunoaiele într-o groapă neconformă, vâlcenii nu vor avea nici în următorii 3-4 ani un Centru de Management Integrat al Deșeurilor funcțional”, a spus, la rândul său, deputatul Cornel Zainea.

Impactul depozitului neconform care trebuia închis în iulie 2017 se resimte asupra pârâului Cornet din apropiere care este degradat, precum și asupra cursurilor Ciupa și Luncavăț în care ajunge pârâul. Societatea Sacomet nu ia măsuri pentru tratarea levigatului care rezultă din depozitul de deșeuri, dar nici pentru captarea gazelor. Firma a fost amendată de două ori, o dată cu 80.000 lei, a doua oară cu 100.000 de lei, însă a contestat ambele amenzi. De asemenea, există un dosar penal împotriva companiei.

Răspunderea pentru incendiile de la groapă a fost preluată de autoritățile locale care au declarat stare de urgență și care asigură stingerea aprinderilor prin intervențiile permanente ale ISU din ultimele patru luni, iar guvernul a alocat 1.200 de lei pentru stingerea focului. Fumul gros a ajuns cu ușurință în casele oamenilor, cea mai apropiată locuință fiind la doar 500 de metri de groapa de gunoi, iar levigatul s-a scurs în apă făcând-o imposibil de folosit pentru animale.

Groapa de gunoi de la Măldărești a fost mult timp singura groapă din județ. Aceasta a fost declarată neconformă și se află pe lista gropilor pentru care România a intrat în procedură de infringement din partea UE. Deși trebuia închisă anul acesta, societatea care administrează depozitul nu are niciun plan de închidere, iar incendiile sunt în continuare un risc.

USR va monitoriza în continuare situația de la Măldărești și se va implica în găsirea unor soluții pentru eliminarea riscului pentru mediu și oameni.

Comunicat publicat inițial pe www.usr.ro.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *