Vizită la Green Group, Buzău

Vizită la Green Group, Buzău

Într-o încercare continuă de a găsi soluții la gestionarea deficitară a deșeurilor din țara noastră, joi, 26 octombrie, am participat alături de alți colegi la o vizită de lucru la cea mai mare stație de sortare a deșeurilor din Europa care se află la Buzău și face parte din Green Group, un conglomerat de companii care reciclează PET-uri, deșeuri electronice, sticlă și produce fibră sintetică din plasticul reciclat.

Înființat în 2002, Green Group este un conglomerat de companii care reciclează PET-uri, deșeuri electronice, sticlă și produce fibră sintetică din plasticul reciclat. Stația procesează anual 125.000 de tone de PET-uri, 100.000 de tone de deșeuri electronice, 100.000 de tone de sticlă și produce 130.000 de tone de fibre pe an. Din aceste cantități, numai 50% provin de pe piața românească, restul fiind importate.

Principala problemă o constituie încă lipsa de viziune a autorităților, care nu consideră deșeurile o resursă importantă, România aflându-se azi pe ultimul loc la reciclarea deșeurilor municipale în Uniunea Europeană și în procedură de infringement.

România, la ora actuală, îngroapă bani și resurse. E nevoie de o schimbare de filozofie și de abordare: cu investiții inteligente, România poate deveni un jucător important pe piața reciclării deșeurilor, simultan cu rezolvarea problemelor de mediu generate de gropile de gunoi, fie ele ecologice sau neconforme. Taxa pentru depozitarea gunoaielor este, însă, un instrument care nu poate lipsi din legislație dacă dorim să stimulăm dezvoltarea industriilor de reciclare și upcycling.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *