Poluarea apelor din Ilfov, confirmată de autorități

Îngrijorările privind calitatea apelor din Ilfov, zona localităților Otopeni, Ștefănești, Tunari, se adeveresc. Administrația Națională Apele Române a răspuns sesizărilor înaintate de membri ai USR Tunari și confirmă că apele din Ilfov sunt poluate și sunt un pericol pentru mediu și sănătatea cetățenilor.

Poluarea râului Pasărea, conectat cu gura de vărsare a stației de epurare, sesizată de localnici și pentru care am trimis o interpelare, a fost, de asemenea, confirmată de Apele Române. 

Probele de apă prelevate din gura de descărcare a apelor uzate epurate la stația de epurare a orașului Otopeni, în două momente diferite, în octombrie 2018 și în ianuarie 2019, arată că limitele legale admise pentru indicatorii de calitate erau depășite. În ciuda amenzii aplicate, situația s-a repetat, cauza fiind sub-dimensionarea capacității stației de epurare.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București a transmis Primăriei Otopeni să sisteze emiterea de Certificate de Urbanism și Autorizații de construire pentru imobile cu soluție de evacuare a apelor uzate în canalizarea orașului Otopeni, dar și urgentarea lucrărilor de mărire a capacității stației.

În luna februarie, s-a constatat că situația e la fel ca până acum și că se emit în continuare autorizații de construire. Cu alte cuvinte, deși stația de epurare nu mai face față, orașul se mărește în continuare, ceea ce duce la prelungirea și agravarea poluării apelor. Autoritățile locale au transmis că extinderea stației de epurare ar veni cel mai devreme în 2021.

În urma inspecției din 30 ianuarie, s-a constatat culoarea albicioasă și mirosul puternic care provenea din zona Aeroportului Henri Coandă.

Totodată, probele din apele uzate epurate provenite din cartierul Sidney Residence arată depășiri sistematice ale limitelor maxim admise prin lege pentru indicatorul azot și depășiri accidentale pentru restul indicatorilor. Concluziile sunt că apele râului Pasărea în zona localităților Otopeni și Tunari este proastă, calitatea este slabă în zona localităților Ștefăneștii de Jos și Afumați, iar calitatea apei în zona Acumularea Fundeni – Frunzărești este mai bună.

Datele prezentate de Administrația Națională Apele Române arată fără tăgadă faptul că reclamațiile cetățenilor sunt întemeiate: apa din râul Pasărea este poluată. Garda de Mediu trebuie să aibă curajul să ia măsurile legale ce se impun pentru a opri acest dezastru ecologic. Sănătatea cetățenilor este pusă în pericol, continuarea aceste situații reprezintă o inconștiență cu iz penal.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *