Calitatea aerului, mirosurile și disconfortul olfactiv – Sesiunea a II-a

Calitatea aerului, mirosurile și disconfortul olfactiv – Sesiunea a II-a

Miercuri, 27 septembrie Uniunea Salvați România a organizat în Parlament sesiunea a doua a dezbaterii privind poluarea olfactivă: „Calitatea aerului, mirosurile și disconfortul olfactiv – Sesiunea a II-a„.

Principala temă de discuție a fost procedura de  infringement pe care Comisia Europeană a inițiat-o împotriva României în domeniul calității aerului încă din 2009, dar și inițiativa legislativă privind limitarea poluării olfactive – Legea Mirosurilor.

România are nevoie de o lege care să folosească standardele europene de măsurare a calității aerului prin metoda olfactometriei dinamice. Inițiativa legislativă a USR reprezintă un răspuns la nevoia și la dreptul constituțional al cetățenilor de a beneficia de un aer sănătos.

Legea are ca obiectiv principal actualizarea legislației în domeniul calității aerului și constituirea unor laboratoare specializate, care să dispună de diverse modalități de verificare și interpretare a analizelor efectuate pe baza standardelor europene din domeniu. Este de asemenea necesar și ca instituțiile responsabile să aibă mijloace legislative pentru a controla, precum și supervizarea  aplicării  planurilor de conformare.

La dezbatere au luat parte senatorul USR George Dircă, reprezentanți ai  Ministerului Mediului, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Autorității Naționale de Protecția Mediului, ai Institutului Național de Sănătate Publică, precum și reprezentanți ai laboratoarelor de analiză – INCD Ecoind, Cepstra, INCD INSEMEX; ai industriei – RUCODEM și AIVR; Odor Control; SGS și Iridex.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *