De ce ascunde Garda Națională de Mediu numele unor poluatori din noaptea de 1 spre 2 martie?

De ce ascunde Garda Națională de Mediu numele unor poluatori din noaptea de 1 spre 2 martie?

Poluare mai mare decât de obicei

Poluarea colosală din noaptea de 1 spre 2 martie a trezit din hibernare cea mai ineficientă instituție din România, deloc proactivă și foarte puțin reactivă – Garda Națională de Mediu. Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului și rețelele independente de monitorizare au înregistrat atunci depășiri alarmante ale concentrației de pulberi fine (PM2.5 și PM10) în aerul din zona București-Ilfov. Valorile de PM10 au depășit chiar și cu 800% limitele maxime admise de lege, iar valorile de PM2.5 chiar și cu 1000% !

Nivelul ridicat de poluare s-a resimțit și în comuna Chiajna. Datorită rețelei de monitorizare a calității aerului pe care am construit-o în Chiajna (cu senzori de măsurare în trei locații), am putut urmări evoluția valorilor de PM2.5 și PM10 în aer, pe site-ul www.uradmonitor.com. Valorile de PM2.5 și PM10 au început să crească în Chiajna începând cu 1 martie ora 20:00, iar cele mai mari depășiri ale valorilor maxime admise au fost pe 2 martie, ora 5:54 – de 20 de ori mai mari pentru PM2.5 (407.00 ug/m3) și de peste 10 ori mai mari pentru PM10 (524.00 ug/m3).

Ce am cerut Gărzii Naționale de Mediu

Deși nivelul ridicat de poluare a fost inițial corelat cu o tradiție de Lăsata Secului, era puțin probabil ca aceasta să fie principala sursă de poluare. De aceea, pe lângă întrebările adresate Ministrului Costel Alexe la audierile din Parlament, am solicitat Gărzii Naționale de Mediu două lucruri:

  • Să facă o anchetă pentru identificarea poluatorilor și să-mi transmită rezultatele ei și măsurile dispuse.
  • Să-mi spună care sunt modalitățile prin care Garda Națională de Mediu poate depista o astfel de poluare și ce măsuri se iau când sunt depistate astfel de valori.

Garda Națională de Mediu a omis să verifice sursele permanente de poluare

Garda de Mediu mi-a răspuns parțial la una din cele două solicitări. Ministerul Mediului a transmis Gărzii Naționale de Mediu un inventar al surselor de emisie, pe baza căruia s-au făcut în perioada 3-5 martie 115 controale și s-au dat 9 amenzi, astfel:

  • În București: 69 de controale și 8 amenzi
  • În Ilfov: 46 de controale și 2 amenzi

Printre diverse fabrici și ferme, au fost verificate instalații mari și medii de ardere, fără a se specifica ce ard respectivele instalații. Nu știm dacă printre aceste instalații verificate se află și incineratorul de deșeuri Stericycle din Rudeni. Însă Garda Națională de Mediu a ținut neapărat să menționeze că incineratorul nu a funcționat în perioada 29 (nu menționează luna) – 2 martie.

Și Comisariatul Gărzii de Mediu din București mi-a transmis că incineratorul nu a funcționat, în perioada 27.02 – 03.03.

Mai știm și că incineratorul Stericycle din Rudeni nu se află pe lista Ministerul Mediului cu operatorii care dețin autorizații de ardere, deși acesta deține autorizația integrată de mediu nr. 40/13.01.2017, valabilă 10 ani, pentru activitatea de tratare și eliminare a deșeurilor periculoase, adică și incinerare.

Este de asemenea curios cum nu au fost verificate gropile de gunoi, ele fiind una din principalele surse de poluare.

 

Pe cine a amendat Garda de Mediu – un mister

Din cele 8 amenzi aplicate în București, aflăm doar două nume – CTE Grozăvești a primit o amendă de 100.000 lei pentru că a ars păcură fără să respecte autorizația de mediu și CTE SUD a primit o amendă de 50.000 lei pentru că nu întreține filtrele anti-poluare. Alte 6 amenzi însă au fost date unor entități necunoscute, una de 60.000 lei pentru depozitarea deșeurilor din construcții fără autorizație și 5 „în cuantum de 15.000 lei” pentru că nu au luat măsuri de prevenire și reducere a poluării atmosferice. Mă întreb totuși – de ce ascunde Garda de Mediu aceste nume?

În Ilfov a fost amendată o stație de betoane cu 15.000 lei, pentru că nu avea buletine de analiză a calității aerului, și primăria Vidra cu 15.000 lei, pentru depozitări de deșeuri pe 40 ha și pentru incendieri de deșeuri.

 

Cine a poluat, deci?

Dând informații incomplete, Garda de Mediu ne invită să deducem că principalii responsabili pentru poluarea din noaptea de 1 spre 2 martie au fost CTE Grozăvești și CTE SUD. Ceilalți poluatori rămân anonimi, mulți dintre ei nefiind nici măcar verificați, darămite sancționați.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *