Dezastru ecologic cauzat de depozitul de deșeuri din Vidra

Duminică, 9 septembrie, am fost în Vidra la protestul organizat împotriva administratorului gropii de gunoi din Vidra, vinovat pentru dezastrul ecologic de pe lacul Vadul lui Moșu.

De o lună, locuitorii din localitățile Vidra, Sintești, Jilava și Berceni sunt afectați de poluarea fără precedent a lacului Vadul lui Moșu, aflat între comunele Vidra și Berceni și la numai 11 km de București. Dacă bate vântul spre casa ta dinspre groapă, nu poți respira. În lacurile din jur se scurge otravă; apa din puțuri a devenit otravă. De săptămâni bune mii de oameni nu au apă potabilă și trăiesc într-un focar de infecție.

Situația a devenit cu adevărat îngrijorătoare la mijlocul lunii august când mirosul pestilențial, peștii morți și apa fetidă au dat semnalul unui adevărat dezastru ecologic, cu implicații foarte grave asupra sănătății locuitorilor din zonă.

Oamenii nu au mai rezistat și au organizat un marș de protest spre groapa de gunoi Eco Sud.

Pentru a vedea care au fost măsurile întreprinse de autorități, am transmis o sesizare la Garda Națională de Mediu iar din răspunsurile primite atât de la Comisariatul Județean Ilfov, cât și de la Garda Națională de Mediu a reieșit faptul că responsabilă pentru incident este într-adevăr, societatea Eco Sud S.A., compania care administrează depozitul de deșeuri din Vidra. În urma controalelor la depozitul de deșeuri, comisarii Gărzii de Mediu au constatat prezența levigatului în șanțul de colectare și deversarea acestuia pe terenul învecinat și în pârâul Cocioc.

Eco Sud a fost sancționată de Comisarii Gărzii de Mediu cu o amendă de 190 000 de lei și obligată să ia măsuri pentru ca zona afectată de poluarea accidentală să fie adusă la starea inițială. De asemenea, s-a dispus și menținerea zonei active de depozitare a deșeurilor la maxim 2.500 m2  . Societatea însăși a anunțat poluarea accidentală printr-o adresă către GNM-CJ Ilfov, asumându-și astfel responsabilitatea.

Cu toate acestea, în declarațiile publice Eco Sud susține în continuare că vina nu îi aparține și acuză cetățenii că motivul protestului nu este autentic, în spate fiind interesele obscure ale unor afaceriști. Mai mult, Eco Sud susține că protestatarilor de ieri li s-au oferit câte 50 de lei pentru a ieși din case.

Dar subestimarea inteligenţei cetăţenilor trebuie să ia sfârşit: oamenii simt când sunt manipulați și mințiți, așa este, au început sa “miroasă” minciuna şi impostura şi acest miros care nu-i lasă să doarmă noaptea îi scoate din case.

În Vidra se vorbește despre prelungirea autorizației de funcționare a gropii, ba chiar și despre extinderea ei. Oare cine își apără interesele financiare pe seama sănătății oamenilor?

Deoarece atât viața și sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător au fost profund afectate de acest incident, am transmis Ministerului Mediului o interpelare pentru a afla în ce măsură a fost eliminat pericolul creat de deversarea levigatului în Balta Vadul lui Moșu și dacă locuitorii din apropierea Bălții sunt în siguranță și au acces la apă potabilă.

Share

Comments

  1. Va multumim domnule deputat !!!

  2. Liviu Dumitrascu Says: septembrie 11, 2018 at 11:21 am

    Locuitorii din com 1 Decembrie (Green City) au depus plangeri la Garda de Mediu vis a vis de groapa de gunoi de la Vidra. Cand bate vantul mirosul se simte din Bucuresti de la Luica si pana in 1 Decembrie.
    Ce credeti ca s-a intamplat. Au venit inspectorii de la garda de mediu si au facut presiuni sa fie retrase plangerile in caz contrar ne vor amenda pe noi deoarece statia de epurare a dezvoltatorului aflat in insolventa nu era conforma.
    De la Garda de Mediu – PUTE ! Groapa de gunoi trebuia inchisa insa i se prelungeste durata de viata cu inca 25 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *