Dezbaterea publică „Prizonieri intr-un oraș poluat”

Pe 17 februarie 2018 USR Ploiești a organizat o dezbatere publică pe teme de poluare. Prezența, într-o sâmbătă dimineață, a peste 30 de participanți e un semn încurajator că societatea se trezește. Oamenii s-au săturat să asculte pasivi cum că totul e în regulă deși simt efectele poluării pe pielea lor. S-au săturat să mai fie ignorați.

La fel ca în București, Iași sau Timișoara, și în Ploiești, unul dintre cele mai poluate orașe din țară, autoritățile locale, cele de mediu și din domeniul sănătății au un singur răspuns: poluarea nu există, nu ne mai deranjați. În ochii celor care ar trebui să apere sănătatea publică interesele financiare ale marilor companii sunt mai presus decât cele ale cetățenilor.

Ce nu înțeleg ei e că poluarea ne costă pe toți. Numai în Ploiești:

– 5000 de oameni au anual probleme respiratorii cauzate de poluare. Costul mediu al tratării unui pacient în sistemul public de sănătate este de 500 de euro;

– Copiii de până la 17 ani, practic 15% din populația locală, sunt cel mai grav afectați: malformații congenitale, astm, boli digestive;

– 30% din cauzele de accident vascular sunt cauzate de poluarea cu Pm2,5, particule aeriene extrem de periculoase care pătrund în plămâni și chiar în sânge;

– 127 de decese/an cauzate de tumori maligne respiratorii (în 2015);

– 120.000 de euro a costat laboratorul mobil de măsurare și intervenție urgentă al APM Prahova inaugurat în decembrie de Grațiela Gavrilescu. Totuși, oamenii se plâng că le sunt ignorate plângerile pe motiv al lipsei dotărilor.

Gravitatea acestor cifre ar trebui să îi țină treji noaptea pe responsabilii de mediu și de sănătate și pe marii poluatori și totuși, oamenii au început să monitorizeze poluarea și să se documenteze singuri, să facă practic treaba instituțiilor plătite pentru asta. Cazul nu e particular, același lucru se întâmplă în multe zone din România, doar sursa poluării diferă.

Mulțumim Conf. Univ. Dr. Silviu Gurlui, Allen Coliban, George Marussi și Dan Rădulescu pentru documentare și implicare.

Dezbaterile publice pentru conștientizarea și informarea cetățenilor vor continua și în perioada următoare. Împreună suntem o forță. USR e vocea ta!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *