Discurs Plen – modificări nocive la Legea apelor, 17 iunie 2020

Discurs Plen – modificări nocive la Legea apelor, 17 iunie 2020

Sub cortina unor modificări utile și necesare pentru implementarea Programului național de cadastru şi carte funciară, Parlamentul, cu excepția USR și a unei părți din PNL, a adoptat în data de 17 iunie o lege nocivă pentru ape. În loc să îmbunătățească forma adoptată de Senat, majoritatea deputaților au ales să elimine și o parte din amendamentele bune adoptate din prima cameră sesizată și să adauge altele toxice.

Conform modificărilor aduse, la lucrările de barare sau de captare a apei amplasate pe cursurile de apă trebuie să fie prevăzute instalaţii care să asigure în aval debitul de servitute numai dacă – atenție! – numai dacă realizarea acestora nu implică costuri disproporţionate. Asta va permite secarea oricărui râu, așa cum se întâmplă acum cu Dâmbovița pe cursul superior.

Mai mult, legea permite lucrări de interes național sau de siguranță națională pe sectoarele de râuri care nu sunt afectate de activităţi umane, deși interzicerea în sine a fost introdusă în 2017 ca o măsură rezultată din procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României. Infringementul nu a fost închis. Nu suntem de acord să riscăm un nou infringement!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *