Drept la replică față de un articol publicat pe site-ul adevărul.ro cu privire la Legea Mirosurilor

Drept la replică față de un articol publicat pe site-ul adevărul.ro cu privire la Legea Mirosurilor

În calitate de inițiator al Legii Mirosurilor, constat că în articolul publicat pe site-ul www.adevarul.ro, intitulat „Fermierii cer preşedintelui Iohannis să nu promulge Legea mirosurilor”, se afirmă în mod eronat că „Primarii pot închide fermele din cauza mirosurilor. […] Mai exact, primarii vor putea dispune ”încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz”.”

Dorim să precizăm că atribuția de a înceta temporar sau definitiv activitățile generatoare de poluare sau disconfort olfactiv este de fapt a autorității publice centrale pentru protecția mediului, mai concret a Gărzii Naționale de Mediu și a autorităților subordonate (din care nu fac parte primarii), care au rol de inspecție și control conform OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Concret, Legea Mirosurilor modifică art. 61 alineatul a) din OUG 195/2005 privind protecția mediului în sensul că adaugă și disconfortul olfactiv printre motivele care pot sta la baza sistării unor activități generatoare de poluare, cu completarea că această măsură se ia pentru nerespectarea planului de gestionare a disconfortului olfactiv.

Pentru claritate, redăm textul actual al OUG 195/2005 privind protecția mediului:

Art. 61. Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, supraveghează şi controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental, în care scop:

a) dispune încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare/planului de acţiuni;

Iar acesta este textul propus de legea Mirosurilor:

La articolul 61, literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins:”, iar la litera a se propune următorul text:

„a) dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz;

Prin urmare, vă rugăm să efectuați modificările necesare în vederea informării corecte a publicului. De asemenea, tot pentru corecta informare a publicului, vă invităm să transmiteți și următoarele clarificări formulate de USR față de criticile aduse în spațiul public Legii Mirosurilor, care sunt menționate în articolul precizat, prin accesarea următorului link https://www.usr.ro/2020/06/19/clarificari-referitoare-la-legea-mirosurilor/

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *