E comod să taci, riscant să iei atitudine

E comod să taci, riscant să iei atitudine

Acesta e colțul meu de scriitor și aceasta e cartea la care am contribuit și care a fost publicată. V-aș spune că sentimentul e de nedescris, doar că am citit eu la Viorel Ilișoi că dacă încerci să fii scriitor nu poți spune așa ceva, că un sentiment e de nedescris.

Să-l descriu.

În 2016, după șocul numit Colectiv, oameni fără tangență cu politica au intrat în USR și au sperat că pot schimba țara în bine. Nu știau ce îi așteaptă și mulți credeau că bunele intenții sunt suficiente. Din păcate n-au fost. Furia e un bun catalizator, dar pe termen scurt. Au crezut că problemele erau doar în PSD, PNL și celelalte partide, dar au descoperit că de fapt toate partidele sunt oglinda societății. N-a fost nici în USR totul roz așa cum sperau și foarte mulți dintre ei s-au retras dezamăgiți.

După 6 ani, privim cum dezamăgirea ne-a cuprins din nou. Ar putea fi ratarea USR PLUS un eșec definitiv al generației noastre? Doar dacă renunțăm. Față de 2015, avem sute, poate chiar mii de oameni care n-au fost în PSD sau PNL și care știu ce presupune politica. Sacrificii, multă muncă și deseori înfrângeri din care trebuie să învățăm. Drumul de schimbare a României nu e ușor.

21 de oameni implicați în USR au decis să scrie despre experiențele adunate. Nu sunt puține și sunt foarte diverse. Mărturiile vin și de la firul ierbii, vin și din partea unor foști parlamentari. Oamenii aceștia s-au expus destul de mult, vorbind despre lucruri considerate tabu în societatea noastră. Ei sunt acei avertizori de integritate care dau coșmaruri politicienilor de la orice partid.

Miercuri voi fi și eu la lansarea antologiei de texte a lui Dan Lungu, și Anca Goja despre nașterea USR, la ora 18 la Green Hours. Cartea a fost refuzată de majoritatea editurilor pentru că știți cum e, nimeni nu vrea să-i supere pe politicieni. Cel care a decis că merită să scoată în lume aceste povești e Viorel Ilișoi la Editura GRI.

“Dacă vrei ca un om să fie fericit politicește, nu-i înfățișa două laturi ale unei probleme, căci s-ar frâmânta, prezintă-i doar o singură latură sau chiar niciuna, e și mai bine.” – Fahrenheit 451

Noi vrem să citiți relatările noastre și apoi să vă frământați, pentru că doar învățând din greșelile trecutului putem spera la un viitor mai bun.

Cartea poate fi comandată de aici: https://edituragri.ro/product/usr-nasterea-si-patologiile-unui-partid-marturii-din-culise/

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *