Excluderea custozilor ariilor naturale protejate: de ce am votat împotrivă

60% dintre ariile protejate din România nu au niciun fel de administrator. Cu toate acestea, Guvernul emite OUG 75/2018 prin care elimină noțiunea de custode, îndepărtând astfel ONG-urile din administrarea acestor zone.

De ce? Custozii și-au făcut treaba, au fost precauți și au protejat mediul respectând principiile promovate de Uniunea Europeană. Pentru a putea acorda proiecte cu dedicație, cu un impact negativ asupra mediului, guvernul îi înlătură peste noapte pe cei care făceau practic treaba statului pe banii lor. Eliminarea lor înseamnă risipirea unei resurse considerabile de specialiști atunci când România are cel mai mult nevoie de ei. Statul nu are efectiv specialiști, infrastructură, fonduri. Trecerea ariilor protejate în administrarea statului nu prevede niciun fel de tranziție. Nu este clar ce se va întâmpla cu proiectele aflate în derulare.

Am votat împotriva acestei ordonanțe. Consider că sunt necesare menținerea ariilor în administrarea celor mai competenți, menținerea parteneriatului public-privat pentru anumite proiecte aflate în desfășurare și un plan de tranziție pe termen lung.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *