Gaura de 49 de milioane de euro din Parlamentul României

Gaura de 49 de milioane de euro din Parlamentul României

Un parlamentar român poate lua printr-o simplă declarație 14.000 ron pe lună, ca sumă forfetară pentru funcționarea cabinetului parlamentar. Așa că sute de oameni semnează că dau în jur de 2.000-2.900 de euro pe lună pe: “furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere”

Ce fac de fapt cu banii, ei știu. Că sigur nu poți printa de atâția bani pe lună, sau să te plimbi nonstop prin circumscripție, iar invitaților nu le servești caviar cu șampanie.

Am fost parlamentar aproape 4 ani și am decis după 2 ani să refuz să mai iau bani cu lopata din pix. Nu a fost ușor, pentru că începuse și mie să mi se pară că deputații și senatorii se sacrifică pentru țărișoară și că banii pot fi justificați. Prin evenimente ca “Bea o cafea cu deputatul”, proiecte ca “Fără Penali”, activitate la cabinete. E greu să spui nu unor bani pe care îi poți lua pur și simplu și să faci ceva cu ei pentru comunitate. Dar mi-am zis: mă, nu e ok! Totuși nu e corect față de oameni. Și am început să scad de la 7.780 ron/lună în 2017, la 4.596 ron/lună în 2018, la 2.029 ron/lună în 2019.

Am fost curios să aflu câți parlamentari mai au mustrări de conștiință, ca să știu cu cine să încep o discuție pentru modificarea legii. Am făcut o cerere pe legea 544 să aflu care e suma luată “pe declarație” de parlamentarii noștri, în perioada septembrie 2019-februarie 2020. Surpriza: NIMENI. (LEdit și corectură: Allen a fost alături de mine în demersul de a scrie un ghid de integritate al parlamentarilor, alături de alți membri)

Media sumei pe care un deputat român o ia pe declarație este de 13.347 ron/lună (maximul permis de lege fiind 14.000). Între partide e o diferență simbolică, pe primul loc fiind un partid cu 13.565, iar pe ultimul unul cu o medie de 12.230. Media mea în acea perioadă a fost de 1.642 lei.

Schimbarea trebuie să înceapă de undeva. Îmi asum public că în următorul mandat voi prezenta lunar un raport financiar privind cheltuirea sumei forfetare. În acest fel voi continua linia din ultimii ani, în care am luat foarte puțini bani pe declarație și am refuzat să iau sute de milioane la lichidarea generată de demisia din Parlament. Demisie care a avut și scopul de a renunța la pensia specială.

Dacă voi fi ales ca deputat independent, voi lupta în Parlament pentru a convinge toți liderii politici că acest mecanism ce permite sifonarea banilor publici trebuie oprit. Trebuie să existe o justificare și un control clar pentru acești bani. Un independent poate schimba multe dacă e susținut de oameni. 2 independenți (eu și Nicolae Valeriu) pot schimba totul.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *