Începe sezonul alergiilor cauzate de ambrozie. Care e stadiul măsurilor de prevenție în Ilfov

Începe sezonul alergiilor cauzate de ambrozie. Care e stadiul măsurilor de prevenție în Ilfov

Deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, a transmis celor 40 de primării din Ilfov solicitări privind stadiul măsurilor de prevenție în cazul alergiilor cauzate de buruiana ambrozie. Conform legii, autoritățile locale au obligația de a identifica terenurile infestate până pe 20 mai și de a crea un centralizator cu date până pe 25 mai, înaintea sezonului de vară-toamnă când această problemă de sănătate publică poate atinge cote alarmante.

Riscul alergiilor produse de ambrozie este mai mare în perioada vară-toamnă, atunci când se produce și se eliberează în atmosferă cea mai mare cantitate de polen alergizant. De aceea sunt necesare măsuri de prevenire care se concretizează în eliminarea acestei buruieni înainte de această perioadă, motiv pentru care un prim pas este identificarea terenurilor infestate, de către autoritățile administrației publice locale, urmată de transmiterea somațiilor către proprietari..

Românii suferă de foarte mulți ani din cauza polenului generat de cea mai alergenă plantă de pe Terra. Voi urmări activitatea administrațiilor locale din Ilfov, coșmarul persoanelor alergice trebuie să înceteze.  Acum avem cadrul legal pentru a acționa la înlăturarea ei”, a declarat deputatul Cornel Zainea.

Potrivit art.2 din Hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, „verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni.”

Verificarea și identificarea terenurilor infestate se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora. În urma acestor verificări, autoritățile publice locale au obligația de a întocmi un centralizator cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia.

Deputatul Cornel Zainea face apel la primăriile din Ilfov să pună la dispoziție centralizatoarele realizate până la data de 25 mai.

Share

Comments

  1. Buna! Aveti vreun update si pentru anul 2020? Se mai iau masuri cu privire la aceasta planta? Alergiile incep inca de pe acum sa se manifeste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *