Intervenția la incendii, misiune imposibilă în Ilfov: Sute de hidranți nefuncționali

Intervenția la incendii, misiune imposibilă în Ilfov: Sute de hidranți nefuncționali

Majoritatea localităților din Ilfov nu sunt pregătite deloc în eventualitatea unui incendiu. Zeci de localități nu au deloc sau au un singur hidrant funcțional. Noile ansambluri rezidențiale sunt construite în zone în care nu există niciun hidrant și accesul pompierilor se face greu. Nici clădirile industriale nu sunt mai bine protejate.

Din cauza unui vid legislativ, dar și a delăsării autorităților, majoritatea zonelor locuite, dar și industriale, sunt neprotejate în eventualitatea unui incendiu. Conform HG 571/2016, numai clădirile cu mai mult de patru etaje trebuie să aibă avizare privind protecția la incendii. Ce se întâmplă în rest?

În noiembrie 2018, un incendiu puternic a izbucnit  în satul Roșu, comuna Chiajna, într-o zonă de blocuri nou construite. Flăcările au izbucnit la mansarda unui bloc, extinzând-se la încă două clădiri. 30 de familii au fost evacuate. În zonă nu era niciun hidrant funcțional, așa încât pompierii au adus apă tocmai din Lacul Morii.

În septembrie 2018, un alt incendiu a afectat un bloc din sectorul 5 al Capitalei, ridicat nu numai fără autorizaţie ISU, dar chiar fără autorizație de construcție.

În consecință, am trimis o interpelare către MAI pentru a vedea situația hidranților din județul Ilfov. Răspunsul primit a fost șocant.

În Măgurele sau Pruni nu există nici măcar un hidrant. În majoritatea localităților există un singur hidrant pentru mii de locuitori. Câte tragedii mai trebuie să se întâmple pentru ca și la noi lucrurile să intre în normal și cetățenii să fie protejați?

Sfătuiesc toți cetățenii să fie vigilenți și să verifice în lista de mai sus situația hidranților din zona în care locuiesc. Personal, mă voi implica pentru a duce demersurile mai departe și a obține răspunsuri clare din partea autorităților în legătură cu această problemă.

Link către interpelare

Link către răspuns

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *