Intervenție despre criza deșeurilor la Europa FM
Luni 28 ianuarie am intervenit la Știrile Europa FM pentru a vorbi despre efectele impelementării „taxei pe economia circulară”. Este vorba de o situație de criză apărută în mai multe localități din țară, unde, timp de mai multe zile, mașinile care transportau gunoiul au fost ținute la poarta depozitelor de deșeuri.
Din ianuarie 2019 a intrat în vigoare OUG 74/2018 și cele două ordine de ministru care o însoțesc. Această ordonanță prevede implementarea așa-zisei “taxe pe economia circulară”, o taxă de 30 de lei pe care ar urma să o plătească firmele de salubritate către AFM. Ca urmare, la începutul lui ianuarie, accesul firmelor de salubritate la mai multe depozite de deșeuri din țară (la Bacău și Craiova, de exemplu) a fost blocat.
Problema principală derivă din faptul că implementarea taxei a devenit obligatorie de la începutul anului, în timp ce renegocierea contractelor de salubritate a fost amânată până în iunie. În aceste condiții au apărut conflicte grave între primării, salubriști și administratorii gropilor în legătură cu cine ar trebui să suporte de fapt această taxă.
Taxa la depozitare ar fi trebuit implementată încă din 2012 dar a fost amânată succesiv la presiunea autorităților locale care nu voiau să suporte costul politic al modificării sistemului de taxare la cetățean. Deși au avut mult timp la dispoziție pentru a informa cetățenii și pentru a pregăti instrumentele de colectare selectivă la sursă, autoritățile locale au preferat să mascheze pe cât posibil costurile gestionării deșeurilor. Istoric, unele primării au preluat în mod populist costul managementului deșeurilor, iar OUG 74/2018 creează premisele repetării acestor abordări. Urmare a acestei ordonanțe, primăriile vor fi tentate să preia tot costul salubrizării din motive populiste, pentru a evita escaladarea taxării populației, ceea ce poate avea următoarele efecte: populația nu va fi motivată să colecteze separat, colectorii vor fi eliminați de pe piață, reciclatorii vor rămâne fără materie primă, accesul liber pe piață va fi limitat când primăriile însele vor deveni salubriști, iar întregul lanț al pieței deșeurilor va fi distrus.
USR a atras atenția asupra tuturor deficiențelor, inclusiv prin numeroase amendamente în comisii, însă în final opiniile și expertiza noastră nu au contat. Conceptul de “taxă pe economia circulară” este o aberație, inducând ideea că economia circulară nu este ceva dezirabil, ci încă un motiv de împovărare a populației. Noi, USR, susținem taxa la depozitare coroborată cu principiul “plătește pentru cât arunci” ca elemente de încurajare a dezvoltării sistemelor de colectare separată, respectiv de reciclare din România, pe piața liberă. Este clar că amânarea constantă a aplicării taxei la depozitare nu a reprezentat o soluție, dimpotrivă, a constituit o sursă de agravare a problemei deșeurilor. Costul pentru cetățean nu ar fi semnificativ (aprox. 1,66 lei/persoană/lună calculat la o taxa de 50 lei/tona, iar la 30 lei/tonă ar fi și mai mic). Mai mult, costul are toate șansele să scadă pe măsură ce tot mai mulți oameni colectează separat. La cum stau lucrurile în prezent, acapararea de către primării a acestui proces va genera costuri ascunse mult mai mari, plătite în final tot de populație.
O taxă „pe economie circulară” este o aberație. Este inexistentă la nivelul ţărilor membre UE. Faptul că această taxă se va plăti de către salubriştii care vor după ce depăşesc indicatorii de performanţă stipulaţi în contract va face ca ea să fie de fapt o taxă la groapă cu efect întârziat. Varianta susținută de noi este aceea a unei taxe fixe pe tona de deșeuri suportate de administratorii gropilor de gunoi. În felul acesta, taxa se va reflecta în mod echitabil, în sens invers pe întregul flux al deșeurilor, pe principiul “poluatorul plătește”.
Am detaliat modul corect de implementare a aceastei taxe și efectele ei în Policy Brief-ul USR, „Taxa de depozitare, instrumentul necesar evitării infringementului pe deșeuri în România”.
Recommended Posts
4 ani în USR, cartea
24 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
În sfârșit, aveai cu cine! Cartea
20 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri
Lansare de carte – 4 ani în USR
04 apr. 2023 - 4 ani în USR, Știri