Marți, după Comisie – 4 aprilie 2018

Lucrarile Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților și Senat de miercuri, 4 aprilie 2018.

În lipsa cvorumului, senatorii au dezbătut cele două legi de pe ordinea de zi, însă nu au putu vota niciuna – o reglementare referitoare la suspendarea serviciului public pentru proprietarii pădurilor care își pierd dreptul de proprietate și o inițiativă de înființare a Gărzilor forestiere, care însă și-a pierdut obiectul prin aprobarea unei alte legi.

Deputații:

  • Au avizat favorabil un proiect de lege care prevede un program de susținere a producătorilor din sectorul pescuitului și acvaculturii printr-o schemă de stat. USR s-a abținut din cauza unor neclarități în lege.
  • Au votat favorabil două comunicări ale Comisiei Europene privind economia circulară, una care se referea la materialele plastice ale viitorului și o a doua care reglementa substanțele chimice din produse.

Odată cu interzicerea de către China a importului de deșeuri din plastic, UE trebuie să găsească rapid modalități mai sustenabile de gestionare a acestora. Comisia Europeană a setat noi obiective privind reducerea consumului de materiale plastice: până în 2030 toate ambalajele din plastic trebuie să fie reciclabile sau reutilizabile și jumătate din toate deșeurile din plastic trebuie să fie reciclate. De asemenea s-a propus ca plasticul produs în UE să nu mai conțină compuși toxici. România, ca stat membru UE, trebuie sa respecte si ea aceste prevederi, însă, în condițiile în care acum reciclăm doar 5% din deșeuri, par obiective greu de atins.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *