Moment de o importanță covârșitoare pentru viitorul județului Ilfov: elaborarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)

Moment de o importanță covârșitoare pentru viitorul județului Ilfov: elaborarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)

Considerații în urma dezbaterii publice privind soluțiile de gestionare a deșeurilor

Intro Politic

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a strălucit prin absență la ședința de dezbatere publică din data de 16 ianuarie 2020 pe marginea PJGD. La întrebarea mea în legătură cu această absență, doamna Lucia Varga, fost ministru al Mediului și actual consilier al președintelui CJ, a spus că nu a dorit să politizeze dezbaterea. Impresia mea este că domnul Petrache a evitat să capitalizeze politic toate nemulțumirile pe teme de mediu care au fost exprimate de locuitorii județului prezenți în sală, mulți dintre ei organizați în asociații civice.

Laitmotivele dezbaterii

1. Incinerarea deșeurilor – o înțelegere transpartinică
2. Groapa de gunoi din Chiajna – statut de ambasadă a Municipiului București în Ilfov!

Aceste două probleme au revenit de nenumerate ori de-a lungul dezbaterii, direcția oficială de comunicare din partea CJ Ilfov fiind comună pentru ambele subiecte: nu e problema noastră.

1. Incinerarea

Face parte din Alternativa 2 a PJGD, cea care a întrunit, în mod surprinzător, cel mai mare punctaj, adică este favorită. Aceasta prevede, la un loc cu o serie de măsuri benefice, alocarea a 48.000 de tone de deșeuri reziduale anual pentru incineratorul din București, dacă acesta va fi construit. Acest dacă a revenit obsedant, atât în prezentare, cât și în răspunsurile adresate celor prezenți în sală. Nota bene, nu a fost nici măcar o opinie favorabilă construirii incineratorului. Opinia noastră, după cum știți, este categoric împotriva acestei metode.

Observația mea a fost că, de fapt, CJ Ilfov, prin decizia de alocare a celor 48.000 de tone, finanțează construirea incineratorului. Am dorit să aflu cui a aparținut decizia de alocare și am primit un răspuns evaziv din partea doamnei Varga. La insistențele mele, a intervenit directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară, care a invocat necesarul de 48.000 tone ca fiind obligatoriu pentru respectarea legii, mai precis HG 942/2017! S-a dovedit doar o tactică de eschivare pe moment, căci respectiva HG de pe vremea guvernului Tudose nu face decât să aprobe Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, iar în tabelele existente în PNGD nu se regăsește o cantitate stabilită pentru fiecare județ. Întreaga mea intervenție poate fi urmărită aici.

Ca o concluzie, această poziționare neutră față de intenția Gabrielei Firea de a construi incinerator în București, ba chiar de a o încuraja, atât prin prevederea explicită a alocării unei cantități însemnate de deșeuri reziduale pentru incinerator, cât și prin acordarea celui mai mare punctaj Alternativei 2, lasă loc de interpretări privind unele interese transpartinice pentru această variantă, care ar fi una dezastruoasă pentru locuitorii zonei metropolitane București-Ilfov.

2. Groapa de gunoi din Chiajna

În primul rând, aș dori să remarc prezența masivă la dezbatere a locuitorilor din Chiajna. Firesc, având în vedere problemele acute și continue generate de gestionarea acestui depozit. Deși au curs observațiile în privința poluării olfactive și a depășirilor repetate a emisiilor de hidrogen sulfurat, răspunsul era invariabil: „depozitul nu se află în Ilfov”! Așadar CJ Ilfov ridică din umeri, de parcă un contract de concesionare al unei primării pentru un teren conferă terenului respectiv un statut de… ambasadă! Sunt convins că doar voința politică lipsește pentru implicarea forurilor județene în rezolvarea acestei probleme cronice a zonei de nord-vest a capitalei. De aceea, trebuie să vă asigurați că votul dumneavoastră de la alegerile locale va fi în această direcție.

Principalele observații pe marginea actualei forme a PJGD

În urma analizei primei forme a Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor pentru județul Ilfov, am transmis Consiliului Județean și Biroului de Mediu al acestuia următoarele propuneri, recomandări și solicitări, care pot fi consultate în detaliu accesând Punctul de vedere cu privire la „Planul județean de gestionare a deșeurilor” pentru județul Ilfov (prima formă depusă la APM Ilfov):

1. Eliminarea din PJGD a opțiunii incinerării deșeurilor. Nu suntem de acord cu înțelegerea dintre Consiliul Județean Ilfov și Primăria Municipiului București ca Ilfov să trimită anual la viitorul incinerator din București 48.000 tone de deşeuri reziduale.

2. Considerăm că din cele 3 alternative prezentate în Planul Județean de Gestionarea a Deșeurilor, cea mai potrivită pentru județul Ilfov este Alternativa 1.

3. Deschiderea unor noi depozite se poate realiza numai cu respectarea anumitor condiții stricte. În primul rând, limitele de distanță față de zonele locuite să fie de 3-5 km. În al doilea rând, deșeurile depozitate să fie tratate în prealabil, în conformitate cu obiectivul PJGD ca întreaga cantitate de deșeuri municipale generată este tratată înaintea depozitării.

4. Salutăm propunerea PJGD de închidere a depozitelor de deșeuri în funcțiune și recunoașterea neconformității acestora.

5. Considerăm că planul de gestionare a deșeurilor ar trebui să prezinte imaginea reală a gradului de poluare de la nivelul județului Ilfov. La această poluare contribuie și un management necorespunzător al deșeurilor.

6. Susținem colectarea separată a deșeurilor pe 5 fracții. Colectarea separată la sursă este cea mai eficientă metodă de a crește cantitatea de deșeuri reciclabile colectate.

7. Salutăm introducerea unui sistem de colectare a deşeurilor din construcţii şi desființări.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *