Parlamentul României deschis liceenilor

Parlamentul României deschis liceenilor

Pe 30 octombrie liceenii de la Colegiul Național Grigore Moisil au vizitat clădirea Parlamentului. Vizita de 4 ore a făcut parte din seria de evenimente „USR deschide porţile Parlamentului”.

31 de adolescenţi au avut ocazia ca, timp de 4 ore, să viziteze cea mai importantă clădire din România, locul în care aleşii iau în fiecare zi decizii care le conturează viitorul. Camera Deputaţilor, Senatul, sălile de conferință, balconul cu vedere spre piața Constituției.

Pe lângă traseul turistic obişnuit, am vrut să le oferim şi o experienţă educativă, să experimenteze o zi din viața unui politician în România. Am discutat despre cum funcționează sistemul legislativ și am inclus și o sesiune de discuții pe teme de implicare civică. Am vrut să vedem ce consideră adolescenții că ar trebui să se schimbe pentru dori să rămână în țară, cum arată sistemul educațional ideal și care sunt problemele cu care se confruntă ei și la care în general politicienii nu sunt foarte receptivi. Au văzut „la cald” de ce politica este importantă și pentru ei, nu este doar ceva ce se vede la televizor.

Am primit întrebări foarte interesante, care demonstrează că viitorul României este pe mâini bune și că în curând vom vedea oameni noi, profesioniști, pe coridoarele Parlamentului și în viața publică în general: liceenii sunt interesați să știe cum se pot implica civic, cum pot schimba starea de lucruri actuală prin acțiuni concrete, chiar elevi fiind, și care sunt proiectele educaționale la care lucrează politicienii.

Viitorul României stă în mâinile acestor tineri, în mâinile unor viitori cetățeni adulți care își cunosc drepturile și care vor și au potențialul să schimbe în bine nivelul clasei politice.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *