Participare la cea de-a 27 întâlnire a grupului Verzilor Europeni în Karlstad, Suedia.

Participare la cea de-a 27 întâlnire a grupului Verzilor Europeni în Karlstad, Suedia.

În perioada 24-26 noiembrie 2017, am participat la întâlnirea Verzilor Europeni, desfășurată în Karlstad, Suedia. Având în vedere “ADN-ul” nostru comun bazat pe principiul unei dezvoltări durabile și sustenabile, am participat pentru a stabili contacte relevante pentru îmbunătățirea comunicării între USR și partide cu ideologii politice similare din întreaga Europa.

Câteva puncte principale de pe agendă :
– Cum va afecta decizia președintelui Trump încercările de oprire ale schimbărilor climatice
– Globalizarea și dezvoltarea durabilă – cum ne putem folosi de globalizare pentru a susține cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD-uri) de pe agenda ONU 2030;
– Orașe sustenabile;
– Viitorul partidelor ecologiste în Europa.

Cea mai mare îngrijorare a Verzilor în acest moment este legată de schimbările climatice. În aceste condiții, în Lyon, în care s-a investit în programe dedicate, s-a reușit între 2004 și 2014 reducerea gazelor cu efect de seră emise în atmosferă cu 16%. Acolo unde se dorește se pot obține rezultate.

Pe locul 2 în topul preocupărilor ar fi asigurarea joburilor, mai ales în sudul Europei unde nivelul șomajului în rândul tinerilor este foarte mare.

Al 3-lea subiect care îi macină pe verzi este inechitatea socială, care se accentuează peste tot în lume.

Au mai fost 2 idei care m-au frapat, având în vedere cererea imensă a românilor pentru construirea de autostrăzi: „Orașele încearcă să scape de mașini dar guvernele construiesc autostrăzi.” „Cea mai fantastică mașină electrică e trenul”.

Din păcate, deși temele de mediu îi îngrijorează destul de mult pe cetățenii europeni, ele nu ajung prea sus în agenda politicienilor actuali.

Din punct de vedere politic, consider acesta un prim pas spre a dezvolta relevanța USR pe plan internațional, ca partid cu o agendă și principii clare, susținător al valorilor europene, dar și al unei politici ce susține dezvoltarea durabilă a României.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *