Pentru cei care vor să știe

Pentru cei care vor să știe

Am participat la lansarea cărții despre nașterea USR – „USR. Nașterea și patologiile unui partid. Mărturii din culise”, antologia de texte strânse de Dan Lungu, și Anca Goja . Am râs mult, deși atmosfera era cam de parastas (Luminița Corneanu dixit), că așa e când simți că unele speranțe se scufundă mai ceva ca Titanicul. Eu n-am fost în autobuzul cu geamuri fumurii despre care a scris Dan Lungu, dar am fost în ascensorul social despre care a spus profesorul Cristian Preda.

M-am bucurat de prilejul de a-i mulțumi lui Viorel Ilișoi că a avut curajul să publice un asemenea volum (și că nu m-a lăsat la finalul catalogului). Am avut niște insomnii după ce am citit toate poveștile, sunt greu de digerat și da, prezintă doar punctul de vedere al oamenilor frustrați de experiența USR. Asta nu înseamnă că în partid n-au rămas și foarte mulți oameni bine intenționați care sunt la ani lumină de politicienii de carton din PNL, PSD, etc.

Toți cei care am contribuit cu ceva la nașterea USR-ului am crezut că un partid nou are nevoie de democrație, meritocrație și transparență. Am fost foarte idealiști și ne-am lovit dur de realitatea politicii dâmbovițene, în care nu există victorie fără compromis. În scris însă n-a fost nevoie de compromisuri așa că sper să citiți poveștile noastre și să ne trimiteți impresii. Pentru că nu-i așa, the show must go on.

Există și înregistrarea video a evenimentului: Lansarea cartii „USR, nasterea si patologiile unui partid”, care a avut loc la Green Hours (GDS) București, pe 7 sept. 2022https://fb.watch/frTlZgTKm2/

Cartea se poate comanda de aici: https://edituragri.ro/product/usr-nasterea-si-patologiile-unui-partid-marturii-din-culise/

Am primit și o recenzie a cărții scrisă de Radu Motișan, fondatorul URADMonitor, o rețea independentă de măsurare a calității aerului:

“Interesantă cartea și îi mulțumesc lui Cornel Zainea din start pentru sinceritate. Din start pentru ca volumul incepe cu el. Nu, nu cred că se pune problema de a sabota sau de a arăta cu degetul, cum s-au grăbit unii să zică. Cred în schimb că e vorba de curaj și de sinceritate. Iar într-un cadru mai larg ar fi vorba de asumare până la urmă că doar nu suntem perfecti. Dacă nu acceptăm aceste optiuni, cădem intr-o capcană periculoasă care ne rupe de realitatea pe care vrem să o facem mai bună. Și deși sunt doar la început și paginile zboară repede pentru că regăsesc în ea speranța unei întregi generații care a simțit și simte la fel, intuiesc direcția și dezamăgirea. Dar lumea în care trăim ne arată că orice evoluție vine sub forma unui trend sinuos și nu a unei linii drepte. Nu are cum să funcționeze din prima. ‘Succesul nu este definitiv, eșecul nu este fatal: curajul de a continua contează.’ ”

Radu Motișan nu este membru USR.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *