Problema apei potabile în Buftea

În timp ce în alte țări apa de la robinet e mai apreciată ca apa minerală, în România încă protestăm pentru dreptul la apă potabilă. Calitatea proastă a apei potabile din Buftea este o problemă de interes major, ce mi-a fost semnalată de multe ori în deplasările în localitate.

Ce li se spune oamenilor: s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă a oraşului, trebuie să plătiți mai mult pentru apă, tariful va crește cu 5% până în 2020, apa este acum curată, conform normelor de calitate în vigoare.
Situația de fapt: de doi ani de zile, cetățenii din Buftea reclamă că apa distribuită în oraș prin rețeaua locală de distribuție este murdară, conține noroi, are un gust și un miros ce o fac imposibil de consumat. Buftenii deja plătesc printre cele mai mari tarife din ţară pentru o apă murdară, distribuită cu întreruperi.

Se pare că nici petiţiile, nici sesizările nu ajută prea mult. Într-o interpelare către Ministerul Sănătății am atras atenția asupra acestei probleme și am cerut explicații privind monitorizarea calității apei din Buftea și a activității operatorului de apă și canalizare.
Conform răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, monitorizarea calității apei de către DSP Ilfov ar trebui să se facă trimestrial. Cu toate acestea, ultimele analize datează din octombrie 2017. Pe lângă asta, autoritățile se bazează pe automonitorizarea realizată de către compania de distribuție, fără niciun alt control. Conform declarațiilor operatorului, nu au fost identificați nitrați, paraziți sau alte substanțe potențial periculoase și asta e de ajuns.

Considerăm că ar fi normal ca noroiul, rugina, mirosul insipid, întreruperile în distribuție să facă obiectul unui control mai amănunțit, eventual al unor sancțiuni. Ar fi normal să se verifice pe ce s-au cheltuit banii de investiții, din moment ce apa este chiar mai rea decât la începerea proiectului. În ultimă instanță, ar fi normal ca cetățenii să poată bea apă fără riscul de a se îmbolnăvi, pe banii lor.

Link interpelare: http://www.cdep.ro/interpel/2018/i1312B.pdf

Link răspuns: http://www.cdep.ro/interpel/2018/r1312B.pdf

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *