Prosumerii din domeniul energetic sunt recunoscuți și la noi

Am susținut în Camera Deputaților legea prin care se stabilește sistemul de promovare a producerii de energie din surse regenerabile și care recunoaște statutul de prosumer – o persoană care este și consumator și producător de energie regenerabilă. Legea a fost adoptată.

Legislația europeană încurajează deja crearea de rețele energetice inteligente prin integrarea consumatorilor finali în procesul de producere și tranzacţionare a energiei. Încă facem prea puțin în acest sens.

În tot mai multe țări europene se pun panouri solare pe acoperișurile din orașe pentru a produce energie. De acum încolo, și în România persoanele care au, de exemplu, panouri solare montate pe acoperișul casei, vor putea ceda surplusul de energie către sistemul național, primind pentru asta o deducere la plata facturii.

Obiectivul acestei inițiative este să asiguram un mediu curat și sigur generațiilor viitoare, inclusiv prin utilizarea pe scară largă a energiei regenerabile, în locul celei bazate pe combustibili fosili sau produsă în centrale nucleare. Prin aceasta inițiativă distribuitorii sunt obligați să racordeze prosumatorii iar furnizorii sunt obligați să cumpere energia de la prosumatori. Surplusul de energie regenerabilă este astfel virat în rețea iar prosumatorii pot fi remunerați fără a deveni persoane juridice.

Pe lângă beneficiile ecologice, există și numeroase beneficii economice. Se încurajează astfel consumul de energie acolo unde este produsă, principiu care elimină pierderi de energie și invesții majore în sisteme de distribuție. În plus, la nivel mondial, numărul de locuri de muncă în industria energiilor regenerabile este în continuă creștere, trend care va fi resimțit și în țara noastră.

USR va susține în continuare dreptul cetățenilor la accesul la energie regenerabilă și ne vom implica în realizarea unui plan concret de încurajare a producătorilor mici de energie din surse curate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *