PSD și PNL ne țin aproape de gropile de gunoi

Pentru că zilele trecute, în contextul noilor reguli de deplasare instituite în Starea de Alertă, se căuta febril prin legi de acum 20 de ani cum e definită zona metropolitană, îmi permit să încerc o definiție de actualitate: 

Simți mirosul de hidrogen sulfurat de la gropile de gunoi? Felicitări, ești în zona metropolitană! Nu-ți trebuie hârtie!

5000 de metri, aceasta este distanța față de locuințe a depozitelor de deșeuri pe care am solicitat-o și am susținut-o prin propunerea noastră legislativă. Uneori, nici distanțele mai mari nu pun locuitorii la adăpost față de poluarea rezultată de incendiile de deșeuri, cum au fost cele de la Pata Rât, sau de emisiile de hidrogen sulfurat purtate de vânt peste zonele de nord și de nord-vest ale capitalei. Dar măcar solul și pânza freatică din zonele de locuit trebuie protejate de scurgerile de levigat, care se întâmplă și se vor întâmpla oricâte asigurări de bune practici ar da operatorii depozitelor de deșeuri.

Zilele trecute am inițiat un sondaj pe Facebook cu această întrebare simplă: „Sunteți de acord cu creșterea prin lege a distanței dintre gropile de gunoi și localități?”. 98% din cei aproape 1500 de respondenți au răspuns favorabil creșterii distanței. În aceste condiții, cum ar mai putea cineva justifica votul negativ al PSD, PNL și Pro România?  

În Uniunea Europeană, România este un exemplu de gestionare defectuoasă a depozitelor de deșeuri. După ce că aveam atâtea depozite neconforme sau ilegale, nici măcar nu reușim să le închidem, așa cum ne impune o Directivă a Comisiei Europene, de aceea ni s-a trimis o scrisoare de punere în întârziere. 

Cât timp vom continua să fim întârziații Europei? Răspunsul este unul singur: cât timp nu există voință politică, cât timp PSD și PNL își dau mâna și votează în favoarea intereselor de grup.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *