Raport de activitate pe mediu, #2 Aer

Raport de activitate pe mediu, #2 Aer

N-a furat, dar a și făcut!

Episodul 2 – Aer

Calitatea aerului e un subiect important în Manifestul cu care candidez. V-am spus ce doresc să fac, mi se pare firesc să vă spun și ce am făcut în cei 4 ani de mandat pe acest subiect. Probabil unele demersuri mi-au scăpat, dar măcar puteți să vă faceți o idee. Știu că e mult de citit și că puțină lume are răbdare să citească atât, dar sunt acțiuni și demersuri pe care le-am făcut cu echipa mea în cei 4 ani și merită amintite.

Așadar:

(I) Mirosurile provenite de la gropile de gunoi

Problema sesizată: Localitățile adiacente depozitelor de gunoi din Ilfov sunt afectate de mirosuri pestilențiale.

Ce am făcut:

1. Cu susținerea colegilor de la USR am pornit proces împotriva Iridex, pentru a contesta în instanță autorizația emisă de APM București.

2. Am scris cu foștii colegi din USR Legea Mirosurilor, m-am luptat să fie adoptată, a fost adoptată cu doar 2 abțineri.

3. Lege prin care am cerut creșterea distanțelor dintre gropile de gunoi și așezările umane, de la 1.000 de m la 5.000 de m.

4. Lege prin care am cerut ca firmele care primesc 3 amenzi maxime în 6 luni să fie sancționate cu suspendarea activității.

5. Interpelare parlamentară prin care am cerut monitorizarea valorilor poluantului H2S de către operatorul S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.

6. Instalare de senzori de măsurare a valorilor de H2S cu care am monitorizat în timp real valorile din Chiajna.

(II) Poluarea produsă de incinerarea deșeurilor

Problema sesizată: Activitatea incineratorului Stericycle din Chiajna afectează sănătatea cetățenilor. Cetățenii nu își doresc incineratoare de deșeuri în apropierea locuințelor lor.

Cum am acționat:

1. Interpelare parlamentară prin care am solicitat poziția Institutului Național de Sănătate Publică față de incinerarea deșeurilor.

2. Interpelare parlamentară prin care am solicitat Ministerului Mediului informații cu privire la stadiul construcției unui incinerator de deșeuri în București.

3. Solicitarea realizării unui studiu de către Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la impactul incineratoarelor de deșeuri asupra populației.

4. Reiterarea solicitării de realizare a unui studiu de către Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la impactul incineratoarelor de deșeuri asupra populației și solicitarea unei inspecții a Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

5. Policy-brief cu studii de caz asupra impactului incineratoarelor de deșeuri asupra sănătății populației.

6. Participare la dezbaterea cu privire la Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Ilfov și transmitere punct de vedere Consiliului Județean Ilfov prin care am solicitat eliminarea din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a variantei care cuprinde incinerarea deșeurilor.

7. Legea privind taxarea operatorilor economici utilizatori de instalații de incinerare. Perspectiva construcției de incineratoare ne obligă să luăm măsuri de minimizare a efectelor asupra mediului prin compensarea impactului – o taxă a activității de incinerare.

8. Solicitare către Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru eliberarea raportului la studiul de impact asupra mediului cu studiu de dispersie a poluanților pentru obiectivele cu grad crescut al posibilității de poluare a incineratorului Stericycle din Chiajna.

9. Solicitări către APM și GNM, cu privire la activitatea incineratoarelor Stericycle

(III) Monitorizarea indicilor calității aerului

Problema sesizată: Lipsa informațiilor privind calitatea aerului din România pe site-ul European Quality Index.

Cum am acționat:

1. Întrebare către Ministerul Mediului pentru a explica motivele pentru care nu există informații pe site.

2. Întrebare pentru a verifica stadiul de îndeplinire a obligațiilor de a transmite raporturile de monitorizare a calității aerului.

3. Instalare de senzori uradmonitor în diverse localități din Ilfov, pentru a avea acces la valori măsurate în timp real.

(IV) Șantiere în lucru din Municipiul București și Județul Ilfov

Problema sesizată: Poluarea produsă de șantierele din construcții.

Cum am acționat:

1. Interpelare parlamentară către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice având ca obiect evidența șantierelor în lucru din Municipiul București și Județul Ilfov.

2. Sesizare către Inspectoratul de Stat în Construcții, Comisariatul Municipiului București – Garda Națională de Mediu și Poliția Locală Sector 2 cu privire la poluarea produsă de un șantier din Sectorul 2 al Municipiului București.

(V) Monitorizarea calității aerului în județul Ilfov

Problema sesizată: Planul de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov 2019-2023 nu prevede instalarea de stații de monitorizare a calității aerului în toate comunele și orașele din județul Ilfov.

Cum am acționat:

1. Participarea la dezbatere și formularea unui punct de vedere cu privire la Planul de Menținere a Calității Aerului pentru județul Ilfov.

2. Sesizare către toate primăriile comunelor și orașelor din județul Ilfov prin care am cerut să mi se transmită dacă există un sistem de monitorizare a calității aerului în comuna/orașul respectiv. Dacă există, să mi se transmită un raport cu valorile înregistrate, iar dacă nu există, să se inițieze o dezbatere pentru implementarea unui astfel de sistem de monitorizare a calității aerului.

(VI) Miros insuportabil în zona Periș-Corbeanca

Problema sesizată: Existența unui miros insuportabil de ars care se presupune că provine de la o fermă de animale.

Cum am acționat:

1. Sesizare către DSP Ilfov privind poluarea din Periș și din Corbeanca din perioada 7-9 aprilie 2020.

(VII) Miros insuportabil în comuna Dragomirești Vale

Problema sesizată: Existența unui miros insuportabil de putrefacție care se presupune că provine de la o fermă de animale.

Cum am acționat: Întrebare către Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului prin care am solicitat demararea unui control pentru aflarea sursei care cauzează mirosul de putrefacție, rezultatele controlului, dacă ferma deține toate autorizațiile necesare pentru funcționarea ei și dacă au fost incinerate carcase de animale și/sau alte deșeuri veterinare.

(VIII) Poluarea aerului în comuna Băcia, județul Hunedoara

Problema sesizată: Poluarea masivă a aerului de către o fabrică de făinuri proteice.

Cum am acționat: Întrebări către Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara și Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara având ca obiect poluarea aerului, apei și solului în comuna Băcia, județul Hunedoara.

Foto: Protest spontan în noaptea de 3 februarie 2018 lângă Iridex.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *