Raportul privind situația deșeurilor din România, respins de Senat

Raportul privind situația deșeurilor din România, respins de Senat

Raportul privind situația deșeurilor din România al Comisiei pentru Mediu și Echilibru Ecologic a fost respins ieri de Senat cu 72 de voturi împotrivă, 10 pentru și 4 abțineri. Membrii comisiei au semnat raportul dar Șerban Nicolae a dat semnalul pentru respingere printr-o strategie clasică PSD-istă – acuzarea opoziției de acțiuni pe care ei înșiși le promovează: vot de imagine, politizare și asumarea de merite individuale.

Nu am putut să nu remarc afirmația de la finalul discursului lui Șerban Nicolae (practic o cvasi-amenințare): “înainte de a verifica defecțiunile de management în gestiunea deşeurilor trebuie să verificăm dacă nu există defecte de management la nivelul Comisiei de Mediu” – și să nu-mi pun o întrebare retorică: oare chiar nu există nicio limită dată de conștiință, oare chiar și cele mai grave probleme ale țării, de care depinde viața și sănătatea oamenilor, trebuie politizate și tergiversate la infinit?

Vine vara și va începe din nou calvarul pentru oamenii care trebuie să trăiască în mirosuri pestilențiale în proximitatea depozitelor de deșeuri. Ei nu mai pot aștepta ca o comisie să ancheteze o sub-comisie a unei comisii care să arate unde sunt problemele.

Anul trecut, ca urmare a situației dezastruoase a managementului deșeurilor în țara noastră, parlamentarii USR au solicitat înființarea unei comisii parlamentare pentru identificarea principalelor nereguli în domeniu. Comisia de anchetă a realizat mai multe vizite în teritoriu, printre care și în Cluj și Vâlcea, localități în care au avut loc dezastre ecologice și unde incendiile și deversările toxice de levigat sunt la ordinea zilei.
Raportul oferă informații mai mult decât concrete și revelatoare privind situația de fapt și poate fi citit aici: https://www.senat.ro/…/Comisie%20ancheta%20Mediu-Deseuri.PDF

Deși recunoaște că situația privind problema deșeurilor e gravă, că e cauzată în mare parte de incompetența autorităților publice locale și centrale și că necesită o rezolvare urgentă, coaliția de la guvernare susține că nu are suficiente informații și cere refacerea întregii documentații și amânarea pe termen nedefinit a luării unor decizii.

Nu ne vom opri aici. Vom continua toate demersurile pentru ca informațiile din raport să fie luate în considerare și autoritățile să pună în aplicare măsurile necesare.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *