Scrisoare deschisă: Dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, responsabilitatea tuturor candidaților la europarlamentare

Scrisoare deschisă: Dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, responsabilitatea tuturor candidaților la europarlamentare

Stimați candidați,

Duminică cereți votul românilor pentru un mandat de parlamentar în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În cazul în care îl obțineți, aveți responsabilitatea să urmăriți binele cetățenilor europeni, inclusiv al românilor, în toate acțiunile dumneavoastră. Asta înseamnă un mediu sănătos în care să trăiască, să muncească, să studieze, să-și crească copiii, să îmbătrânească.

Aerul din România este motiv de infringement din partea Uniunii Europene. Procedura a avansat în ultimii 10 ani până ce țara noastră a primit o condamnare din partea Curții Europene de Justiție din cauza încălcării constante a valorilor limită de poluare cu particule în suspensie în atmosferă. Românii nu sunt informați, nu sunt avertizați și nu există metode de prevenție în condițiile în care rețeaua națională de monitorizare a calității aerului este deficientă, nu există panouri de informare, iar măsurile de reducere a poluării se lasă așteptate de ani de zile. Transportul alternativ și transportul în comun nu au fost încurajate de niciun primar, spațiile verzi au fost mereu atacate de proiecte imobiliare, iar modul de producere a energiei nu a ajuns în epoca actuală. USR pentru mediu a demarat anul trecut o campanie paralelă de măsurare a calității aerului cu senzori mobili și a constatat valori chiar și de 5-6 ori mai mari decât limita admisă în mai multe locuri din țară. Zilele cu depășiri sunt numeroase și ne pun sănătatea în pericol.

Una dintre cele mai dureroase probleme de mediu, și nu numai, în România este managementul deșeurilor. Suntem o țară îngropată în gunoaie. România se află și la acest capitol în procedură de infringement din cauza neînchiderii la timp a gropilor neconforme de deșeuri. Deși trebuia să facem asta din 2009, avem încă gropi care sunt adevărate răni pentru mediu: incendii spontane, poluare cu fum, levigat scurs în ape. Asta în timp ce sistemele de management integrat al deșeurilor se lasă așteptate de ani de zile. În așteptarea lor, umplem rampe temporare care au devenit probleme permanente. Și nu pare că ne vom îndepărta prea curând de această metodă de eliminare la groapa de gunoi, în condițiile în care avem o rată de reciclare reală de 5-6%, cea raportată la UE este de 13%, iar obiectivul nostru față de UE până în 2020 este de aproximativ 50%.

România este o țară frumoasă, unde se află printre ultimele peisaje sălbatice din Europa. 23% din suprafața țării este acoperită cu arii naturale protejate. Însă ele sunt mereu atacate de inițiative legislative care vor să modifice limitele, să intre în inima ariilor naturale, să permită activități de minerit sau conducte pentru pârtii de schi. Cel mai recent atac asupra ariilor protejate a fost eliminarea custozilor și organizațiilor care administrează aceste arii din resurse proprii de ani de zile și înlocuirea lor cu o agenție a statului nou înființată, fără specialiști. Măsura a fost contestată la CCR de USR și PNL și s-a făcut dreptate. Dar ariile naturale au în continuare nevoie de finanțare și protecție din partea decidenților politici.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care avem nevoie ca atunci când reprezentați România în Parlamentul European să vă gândiți că binele românilor nu există decât într-un mediu curat, sănătos, protejat și garantat pentru generațiile viitoare. Schimbările climatice amenință întreaga lume fără discriminare, iar oprirea încălzirii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius prin măsuri de protecție a mediului depinde de voința politică.

Cu speranță,
Allen Coliban, senator USR, membru în Comisia pentru Mediu
Cornel Zainea, deputat USR, membru în Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *