Seminarul “Liberals, property and environment”

Seminarul “Liberals, property and environment”

Timp de 12 zile, între 8-20 aprilie am participat la un program intensiv de seminarii al International Academy for Leadership, proiect al Fundației Friedrich Naumann (The Friedrich Naumann Foundation for Freedom), în Gummersbach, Germania.

Prin acest program, Fundația promoveaza dialogul internațional, aducând împreună profesioniști, lideri de opinie și personalități din diverse domenii pentru a discuta pe teme de interes global: politică, economie, mediu, mass-media, securitate.

Tema de anula acesta a fost de maxim interes pentru mine, în special având în vedere contextul economic național: Liberalism, proprietate și mediu (Liberals, Property, and the Environment) – aplicarea principiilor economice și politice liberale pentru o abordare mai eficientă a problemelor de mediu. Cum putem proteja mediul, păstrând în același timp valorile liberale?

Alături de 25 de persoane din țări de pe tot mapamondul, am luat cunoștință cu viziunea liberalilor legată de mediu și modul în care acesta trebuie protejat, participând la seminarii și workshopuri dar și vizite în locuri care pot constitui un exemplu de bune practici privind dezvoltarea durabilă.

Am dezbătut teme ca: dezastre ecologice moderne, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, politici de mediu ale domocrațiilor occidentale, sisteme de reglementare și taxare, liberalismul ecologic. Deși provocările națiunilor sunt particulare, am căzut de acord că omenirea trebuie să lupte pentru aceleași probleme: poluare, încălzirea globală, epuizarea resurselor și distrugerea ecosistemelor.

Am avut ocazia să vizitez o regiune a Germaniei dependentă economic în trecut de industria extractivă. Reprezentații administrației locale din Aachen s-au exprimat exact așa: „We don’t want to keep alive a dead industry” – Nu vrem să ținem în viață o industrie moartă.

Așa că au închis treptat toate minele din zonă și au investit milioane în campusul universitar. Au atras 270 de firme, au format 16 clustere de industrii inovative și, printre altele, se pregătesc să înceapă producția unei mașini electrice, E-go, care va concura firmele consacrate. Ce au mai făcut nemții? Au creat un brand local, „Aachener Printen”, de fapt zeci de sortimente de turtă dulce, au făcut o poveste frumoasă, și astfel au devenit un mare jucător pe piața dulciurilor în Europa.

În Kleve, un orășel aflat la granița cu Olanda am vizitat o fermă ecologică pentru a vedea cum se produce o brânză specială ce se vinde cu 40 de euro/kg, într-o țară în care un hectar de teren costă 80.000 euro! Modelul de business pare SF. Hrănesc vacile doar cu iarbă, nu folosesc deloc antibiotice și fac analiza solului în fiecare an. Toate astea duc la un gust mult mai rafinat al produsului, care, combinat cu povestea fermei (moștenire de generații), conving oamenii să plătească un preț ridicat pentru un produs de lux.

Toate acestea în timp ce noi încă încurajăm îndustria minieră, exploatările forestiere în păduri virgine și distrugem arii naturale protejate de dragul industriei, în loc să sprijinim comunitățile locale să se orienteze spre activități mai sustenabile. Peste tot pe glob este o provocare să menții un echilibru între bunăstarea socială și respectul față mediu, între dezvoltarea economică atât de necesară și exploatarea responsabilă a resurselor astfel încât să lăsăm ceva și generațiilor viitoare. România e o democrație tânără, a ratat câteva etape de dezvoltare și acum trebuie să prindă din urmă lumea civilizată. Dar asta nu mai poate fi o scuză. Politicienii ar trebui să găsească soluții, nu doar să se gândească la voturi.

Pe lângă experiența educativă, programul a fost și o frumoasă experiență culturală.

Având în vedere că am întâlnit oameni din țări cu probleme interne destul de mari, le-am pus tuturor întrebarea care m-a frământat de multe ori în trecut și care sunt sigur că e în mintea multor românilor în ultima vreme: „Te-ai gândit să emigrezi, să pleci într-o țară cu un nivel de trai mai ridicat?”

Răspunsurile lor:

Sillas, Brazilia – „Nu, deși am bunici în Italia, nu m-am gândit niciodată să părăsesc Brazilia. Deși în Italia nivelul de trai este mult mai ridicat și țara mai sigură, cred că tinerii de vârsta mea au o datorie în a încerca să schimbe țara. Dacă și noi plecăm, cine va mai lupta?”
(Brazilia este o țară cu multiple frământări sociale, măcinată de corupție și cu o rată a criminalității extrem de ridicată).

Gayane, Armenia – „Niciodată nu m-am gândit să părăsesc țara. Armenia este țara mea, vom lupta până vom reuși să schimbăm ceva”.
(Armenia este o țară în care propaganda rusă a ajuns la cote obscene).

Mahmoud, Palestina – „Nu voi pleca din țara mea. Oricât ar fi de greu, trebuie să rezistăm.”

Jenny, Coasta de Fildeș – „Nu vreau să trăiesc departe de familie, de prietenii mei. Nu voi emigra din țara mea.”

Marietta, Panama – „Deși am trăit foarte mulți ani în SUA, m-am întors să trăiesc în țara mea.”

Tania, Ucraina – „Nu îmi voi părăsi țara. Iubesc Ucraina și voi lupta pentru ea până la capăt”.
(Ucraina se află în război cu Federația Rusă).

Aziz, Tadjikistan – „Nu vreau să emigrez, oriunde aș merge aș fi tratat ca un cetățean de mâna a doua.”

Bhargavi, India – „Am studiat mulți ani în Boston dar nu m-aș vedea trăind nicăieri decât în țara mea. Simt că îmi pot găsi menirea doar încercând să schimb India”.

Poate că toate aceste afirmații par scrise de oameni naivi. Dar, după această perioadă, am meditat foarte mult și m-am gândit dacă situația în România e atât de rea încât să renunțăm la speranța că vom putea vreodată schimba acest sistem politic ce ne ține din dezvoltare.

De ce alte nații pot lupta mai mult pentru a-și asigura bunăstarea și prosperitatea? Cu siguranță nu suntem mai prejos.
Sunt recunoscător ca am avut șansa să cunosc acest grup de oameni minunați care mi-au reînnoit entuziasmul pentru munca mea și cu care sper să păstrez legătura și în viitor.  M-am întors cu un nou mod de a privi problemele și noi perspective privind posibile soluții.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *