Solicitare de facilitare a unui dialog cu comunitatea locală din comuna Domnești cu privire la exploatarea forestieră a Pădurii Țegheș

Solicitare de facilitare a unui dialog cu comunitatea locală din comuna Domnești cu privire la exploatarea forestieră a Pădurii Țegheș

Către:

Doamna Cristina LAZA, CoordonatorRegional, Soil Association

Domnul Ion Codruț BÎLEA, DirectorGeneral, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

Domnul Cezar-Mihail RĂDUȚĂ, Director,Direcția Silvică Ilfov, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva

Domnul Mugurel GHINESCU, Șef Ocol,Ocolul Silvic București, Direcția Silvică Ilfov, Regia Națională a Pădurilor –Romsilva

Domnul Ioan Adrian GHIȚĂ, Primar, Primăria Comunei Domnești, Județul Ilfov

Solicitare de facilitare a unui dialog cu comunitatea locală din comuna Domnești cu privire la exploatarea forestieră a Pădurii Țegheș

Recent, cetățenii din comuna Domnești, județul Ilfov, mi-au adus la cunoștință planificarea tăierii parțiale a pădurii Țegheș, identificând aproximativ 600 de tei marcați. Pădurea Țegheș este administrată de Direcția Silvică Ilfov, care are certificare FSC pentru toată suprafața de pădure administrată.

Pentru a clarifica în primul rând dacă activitatea este legală, am transmis în data de 10.03.2020 o solicitare de informații Ocolului Silvic București și Direcției Silvice Ilfov, având în vedere că Ocolul Silvic București este cel care administrează și asigură serviciile silvice pe teritoriul unității administrativ teritoriale Domnești, conform Deciziei nr.137/18.08.2017, în baza Legii nr.46/2008 – Codul silvic.

Conform răspunsului nr. 1257/C.R. transmis de către Direcția Silvică Ilfov în data de 18.03.2020, vor avea loc lucrări de regenerare a pădurii în perioada 01.07-15.10.2020, urmând să se înlocuiască 3 ha de pădure (din care 80% de tei) cu frasin, iar masa lemnoasă a fost adjudecată la licitație publică.

 Totuși, cetățenii din comunitatea locală nu sunt convinși mai ales de oportunitatea efectuării acestor lucrări, motiv pentru care au solicitat primăriei și șefului Ocolului Silvic București o dezbatere, prin intermediul unei petiții adresate primarului comunei Domnești, deoarece șeful Ocolului Silvic, domnul Mugurel Ghinescu, le-a transmis că va participa la o asemenea dezbatere dacă este organizată de autoritățile locale.

Însă Primăria Domnești, prin răspunsul nr. 5504/13.03.2020, a evocat o decizie a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a nu mai organiza dezbaterea, deoarece, așa cum știți, și România se confruntă cu pandemia de coronavirus.

În același timp, șeful Ocolului Silvic București, în răspunsul nr. 1238/11.03.2020 adresat Primăriei Domnești, insistă că se efectuează lucrări de regenerare a pădurii și că opiniile unor cetățeni „bine intenționați de altfel, dar care nu au niciun fel de cunoștințe în domeniu, prin postările alarmiste nu fac decât deservicii pădurilor țării și mediului” și că reacția cetățenilor este „o consecință a fenomenului de fake-news”.

Totuși, chiar dacă nu au cunoștințe în domeniu, cetățenii din Domnești sunt îngrijorați, considerând că Pădurea Țegheș este singura sursă de aer curat din zona lor și doresc dezbaterea și discutarea soluțiilor de exploatare și împădurire cu comunitatea locală.

Chiar dacă în rândul experților este cunoscut faptul că speciile Fraxinus excelsior și Fraxinus ornus sunt specii native în România și că una dintre cele mai bune măsuri pe care le ia România la regenerare este promovarea tipului natural fundamental de pădure, cetățenii nu trebuie să fie acuzați și învinovățiți pentru lipsa de informare, ci autoritățile au datoria de a le explica și de a-i consulta, promovând și asigurând un dialog pașnic, în folosul întregii comunități.

De aceea, vă solicit să asigurați cadrul necesar pentru a facilita dialogul cu comunitatea locală, prin dezbaterea și discutarea soluțiilor de exploatare și împădurire cu aceasta. Este evident că, aflându-ne în stare de urgență, este interzisă cu desăvârșire organizarea unei întâlniri la care să participe cetățenii, însă se poate facilita o astfel de dezbatere online, la care să aibă acces un număr cât mai mare de cetățeni ai comunei Domnești. În cazul în care nu dispuneți de mijloacele necesare pentru a asigura o astfel de dezbatere online, vă rog să îi asigurați pe cetățeni că, de îndată ce nu vor mai exista limitările impuse de starea de urgență, veți organiza o dezbatere.

În speranţa că veţi da curs solicitării mele, sper ca cetățenii comunei Domnești să primească răspunsul dumneavoastră favorabil și vă mulțumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

Cu deosebită considerație,

Cornel Zainea

Deputat în Circumscripția electorală nr.25, Ilfov

Membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *