Transpunerea Directivei privind evaluarea impactului asupra mediului – Environmental Impact Assessment (EIA) Directive.
Având în vedere iminența verificărilor Comisiei Europene privind transpunerea și în țara noastră a Directivei EIA, și inexistența informațiilor publice cu privire la demararea procedurilor în acest sens, am cerut Ministerului Mediului să ne transmită când va fi inițiată această procedură și când ne putem aștepta la finalizarea procesului.
Directiva privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului a intrat în vigoare în forma inițială în 1985 și a suferit amendamente succesive în timp, astfel încât să se țină cont de modificările contextului economic, ecologic și legislativ comunitar.
Ultimul amendament, cel din 2014, încă nu a fost transpus în legislația românească nici după 3 ani de la adoptare. Ca urmare adoptării amendamentelor din 2014, România are datoria de simplifica procedurile de evaluare a efectelor potențiale ale proiectelor asupra mediului dar și de a asigura o mai mare transparență privind informarea publicului asupra efectelor și utilității proiectelor. În caz contrar, România poate fi supusă unor sancțiuni, pentru netranspunerea completă și la timp a legislației UE.
Răspunsul Ministrului Mediului este complex, dar nu suficient. Astfel, am aflat că Directiva 2014/52/UE este în curs de transpunere în legislația națională, printr-un act normativ la nivel de lege care va cuprinde în anexă procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice și private. Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului (http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/Proiect-Lege-EIA.pdf).
Totuși, întârzierile, chiar cu toate justificările menționate în răspuns, sunt greu de tolerat, mai ales că probleme ca trecerea Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” din subordinea Ministerului Mediului în cea a Secretariatului General al Guvernului, menționată ca principală cauză a întârzierii, s-a petrecut abia în 2017, în timp ce obligativitatea transpunerii directivei era din 2014.
Voi urmări și în continuare parcursul legislativ al acestei legi, astfel încât transpunerea legislației europene să se realizeze în timp util.
Conținutul întrebării / Conținutul răspunsului
Recommended Posts
Manifest. ZeCe pentru Ilfov
06 nov. 2020 - Știri, ZeCe pentru Ilfov